Hoofdgerecht

Gehaktballetjes uit de oven met Salsa Verde

Hoofdgerecht

Gehaktballetjes uit de oven met Salsa Verde

Deze gehaktballetjes uit de oven zijn mijn favoriet; niet te groot en heerlijk knapperig. Ook weer eens wat anders dan uit de braadpan. Vooral de toevoeging van walnoten zorgt voor een lekkere textuur en smaak.

Let bij het maken van de salsa verde even op het toevoegen van het citroensap en de olie. Liever niet meteen alles met de kruiden mengen, speel er een beetje mee en proef wanneer de salsa verde voor jou goed van smaak is. Meng het gehakt niet teveel, dan wordt het vlees te compact en stug. Je kunt voor de salsa verde elke combinatie van kruiden gebruiken. Ook als je alleen maar platte peterselie in huis hebt is salsa verde een topper. En… niet alleen lekker bij deze gehaktballetjes, ook bij gegrilde groenten of door dat restje rijst van de vorige dag.

gehaktballen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven tot 220 graden en plaats een ovenrek in het midden van de oven.
  2. Rasp 1 knoflookteen boven een middelgrote kom (voor het gehaktmengsel) en 1 knoflookteen in een kleine kom (voor de salsa verde).
  3. Hak de kruiden fijn en verdeel ze gelijk over de grote en kleine kom. Doe 2 eetlepels kappertjes in de grote en de rest in de kleine kom. Doe de walnoten in de grote kom.
  4. Klop het ei, de paprikapoeder, 3 theelepels zout en 1 eetlepel olijfolie door elkaar en voeg toe aan de grote kom. Meng nu met schone handen de panko erdoor. Voeg het gehakt toe en meng tot alles mooi samenvoegt, maar kneed het niet te veel. Druppel 2 eetlepels olie op een bakblik (naar keuze eerst bedekken met aluminiumfolie). Rol het gehaktmengsel in balletje ter grootte van een golfbal en leg ze, met een tussenruimte van 2,5 cm, op het bakblik. Zet in de oven en bak ze in ongeveer 10 minuten knapperig en bruin. Draai de balletjes halverwege om..
  5. Maak terwijl de gehaktballetjes pruttelen de salsa verde. Rasp de schil van de citroen boven de kleine kom, snijd de citroen doormidden en pers een halve uit. Voeg hiervan een deel toe aan de kruiden (niet meteen al het sap toevoegen). Roer er nu ca. 120 ml olie doorheen. Ook hier geldt, doe niet meteen alle olie erdoor. Breng op smaak met zout en peper en kijk of je er nog wat olie of citroensap aan toe wilt voegen. Serveer de salsa verde bij de gehaktballetjes

Gehaktballetjes uit de oven met Salsa Verde

Ingrediënten

Robert Herder messen: Altijd vlijmscherp!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer