Blog

Oude granen nieuw brood

Oude granen nieuw brood is niet zomaar een broodboek. Dat zie je meteen als je het openslaat. Remesybrood, Eenkoornbrood, Montagnard, kookstukbrood, Rivetbrood, Cardos roggebol, Masteluinbrood en Tritordeum. Ooit van gehoord?

Blog

Oude granen nieuw brood

Oude granen nieuw brood is niet zomaar een broodboek. Dat zie je meteen als je het openslaat. Remesybrood, Eenkoornbrood, Montagnard, kookstukbrood, Rivetbrood, Cardos roggebol, Masteluinbrood en Tritordeum. Ooit van gehoord?

Oude granen nieuw brood

Oude granen nieuw brood is niet zomaar een broodboek. Dat zie je meteen als je het openslaat. Remesybrood, Eenkoornbrood, Montagnard, kookstukbrood, Rivetbrood, Cardos roggebol, Masteluinbrood en Tritordeum. Ooit van gehoord? Beginnend met de index te lezen, kom (ook) ik, een aantal geheel nieuwe woorden tegen. Dat maakt dit boek meteen zo interessant, dat je door blijft lezen. Voordat ik het wist werd ik meegenomen in het verhaal van de bakkers, broodmakers, graantelers, recepten, starters. De overzichtelijke vormgeving zorgt ervoor dat het boeiend blijft.

Ook leuk aan het boek is dat het voorwoord is geschreven door Anneke Ammerlaan, medeoprichtster van uitdekeukenvan8.nl. ‘Wat een rijkdom is brood en wat een rijkdom zijn de granen waar brood van wordt gebakken en wat een rijk boek is dit’. Dat zegt genoeg. Tijd om dat saaie fabrieksbrood te parkeren en zelf (weer) brood te gaan bakken.

Wat spreekt mij van dit boek aan:

  • Dat er wereldwijd bakkers en consumenten zijn die ook genoeg hebben van brood-met-twintig ingrediënten. Drie of vier ingrediënten zijn genoeg. Dat is nieuw brood, gemaakt met meel, water, zout en gist of een desemstarter. Bij voorkeur gemaakt met meel van dichtbij.
  • Volkore van Lizelore, lizelore verbouwt graan. Haar biodynamische volkoren tarwemeel ruikt heel aromatisch. Een mooie grondstof voor een heerlijk zelfgebakken brood.
  • De fotografie die zo mooi en puur is van Theo Jennissen.
  • De tip van Leo Oosterloo dat je aan je desembrood ook een beetje gist kunt toevoegen voor enige luchtigheid. Dat ga ik zeker uitproberen, soms is mijn broodje een beetje te compact. Thuis noemen we dat een pantserbroodje.
  • De starter met de bloemsoorten mengen en 30 minuten laten rusten voordat je het kneedt. Zo help je de fermentatie opgang. Dat ga ik ook proberen.
  • Lupinemeel als eiwitverrijker aan je brood toevoegen. Daar ga ik mee experimenteren. Als de bonensmaak overheerst, kun je minder lupinemeel toevoegen. Houd er rekening mee dat lupinemeel meer vocht (water) opneemt.  Voeg zo nodig meer water toe.
  • De vele broodrecepten die inspireren om zelf aan het bakken te gaan.

Prof of thuisbakker? 

Wil jij ook de regisseur worden van het broodbakproces? Begin dan met dit boek te lezen. Het maakt niet uit of je professioneel bakker, leerling of thuisbakker bent. Dit boek bevat bizar veel informatie over brood bakken. Dat wil je gewoon weten.

Koop nu Oude granen nieuw brood hier: bol com

Auteurs: Noor Bas, Ineke Berenschot en Dion Heerkens

Uitgeverij: Jan van Arkel

ISBN:  978 90 6224 050 0

Prijs: € 29.95

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *