Cooking method: Roerbakken
Oyster Sauce Beef (Ho Yow Gnow Yuke)
Dit gerecht komt uit het Chinese Village Cookbook, a practical guide to Cantonese Country Cooking (1975). Een meer dan leuk kookboekje met naast de receptuur ook uitleg over de producten en een gidsje hoe en hoelang je ingrediënten moet wokken. Omdat ik samen met Florentine Jurry in 1988 drie Chinese Kookboeken (De Chinese Chef voor Albert Heijn) heb gemaakt, moest ik me natuurlijk goed ingelezen in de Chinese keuken en heb uiteraard een aantal kookboeken gekocht, waaronder dit boekje. Onze kinderen waren blij toen de kookboeken klaar waren, want… ‘alle kinderen eten wel 1 keer per week patat en wij moeten alleen maar Chinees eten’ was de klacht. Tijdens het maken van de kookboeken heb ik waanzinnig veel geleerd over deze keuken. Ik kwam tot de ontdekking dat de Chinese restaurants in Nederland echt helemaal niets te maken hadden met de originele Chinese keuken. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal prachtige Chinese Restaurants, maar hoe moeilijk is het om het beeld te veranderen als de hele groep zo verkeerd bezig is.
Lees meerSlawraps of taco’s met Mexicaans gehakt
Wat in een taco kan, kan ook in een slablad. De bladeren van ijsbergsla lenen zich goed om te vullen. Met koude of warme vullingen. Ook leuk voor een picknick.
Lees meerNoedels met biefstuk, boontjes en sugarsnaps
Een simpel receptje voor doordeweeks. Wil je het liever vegetarisch, dan vervang je de biefstuk door twee in plakken gesneden portobello champignons. Je moet de plakjes paddestoel wel iets langer bakken.
Lees meerRoerbak groene groenten met biefstuk
In het late voorjaar kan ik meestal de eerste peulen en bonen uit mijn moestuin oogsten. Vers geoogste peulvruchten smaken zoveel lekkerder dan groenten die helemaal uit Marokko of Afrika komen. Op lokale en boeren markten kun je nu ook peulen en bonen van de koude grond kopen. Ik zeg doen! Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten
Lees meerForel uit de oven met room en citroen
Vlak bij mij in Frankrijk is een forellen kwekerij waar ik de vissen zo vers als het kan koop. Heerlijk! Ook in Nederland heb je gelukkig vijvers ze ook op duurzame wijze forel kweken. Op internet kun je ze makkelijk vinden. Bij de goede visman hebben ze ze ook of kun je ze bestellen! Hoofdgerecht voor 2 personen Voorbereidings- en bereidingstijd ca. 30 minuten
Lees meerRijstnoedels met wortel en kalkoen
Tips In plaats van djeroek poeroetblad kun je ook geraspte limoenschil gebruiken om de rijstnoedels met wortel en kalkoen mee te garneren. Vers djeroek poeroetblad over? Bewaar het goed verpakt in de diepvries dan heb je er nog maanden plezier van.
Lees meerPaksoi met wortel en kruidige kikkererwten
2 1 grote struik paksoi 3 el rijstolie of andere neutrale olie 2 tenen knoflook 1 el verse gember, geraspt 1 el verse rode peper, fijngehakt 1 grote rode ui, in dunne partjes 4 boswortels, schuin in dunne plakjes 75 g geroosterde kikkererwten (toko) 2 el Japanse sojasaus 1 el sesamolie Breng in een pan
Lees meerUdon met op de huid gebakken zalm
Voor mij horen roerbakgerechten tot de snelle keuken. Ik heb, door mijn liefde voor de Chinese keuken, veel basisingrediënten in huis. Chuka wakame is een van mijn favorieten. Ik houd van de smaak en textuur en deze japanse zeewiersalade met een Chinese smaak geeft vaak net een beetje extra kleur aan een gerecht. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Lees meerSnel wokgerecht met kip
Weinig tijd om te koken? Met dit roerbakrecept zet je in ongeveer 20 minuten een maaltijd met lekker veel groenten op tafel.
Lees meerAziatische schar met snijbiet en komkommersalade
Schar bakken in de oven. Een beetje van mij zelf en een beetje uit de Chinese keuken. Bij mijn Chinese familie wordt vis altijd van kop tot staart geserveerd. Een grote tarbot met zoute zwarte boontjes behoort tot één van onze favorieten. Dit recept met schar is een variatie op het familierecept.
Lees meer