Recepten

Hoofdgerecht – 26 oktober 2016

Riso venere con salmone Zwarte rijst met zalm

Deze zwarte rijst aten we voor het eerst in Bologna op een prachtig pleintje onder de bogen. De rijst kocht ik in een natuurvoedingswinkel.

Lees meer
lunchgerecht – 26 oktober 2016

Rosbief met ricotta en tomaat

Ricotta is een verse Italiaanse kaas en een bijproduct van Parmezaanse kaas. Het wordt gemaakt o.a. van de wei. We bezochten een klein bedrijf dat elke dag 14-15 Parmezaanse kazen maakt en proefden de ricotta nog warm. Heerlijk.

Lees meer
Hoofdgerecht – 26 oktober 2016

Polenta Cinghiale

Voorbereidingstijd: ca. 30 min. + 1 nacht marineren Bereidingstijd: ca. 2 uur Oktober, begin van de jacht o.a. op wilde zwijnen. Op het truffelfeest werd ook polenta Cinghiale geserveerd. Mijn vlees minnende schoonzoon vond dit fantastisch, maar kon het niet op. Meestal wordt het vlees een nacht gemarineerd. 

Lees meer
lunchgerecht – 26 oktober 2016

Ravioli met spinazie en ricotta en salieboter

In elk dorp of gehucht in Italië is verse pasta te koop. Kleine of grotere in diverse vormen en allerlei vullingen. Wij kochten ravioli met noten in Bologna en tortelloni met blauwe kaas en peer, met pompoen en Parmezaan. Bekend en ook in Nederland te koop is ravioli met spinazie en ricotta. Groenten staan apart op de kaart als contorni of verdura. Ze kunnen erbij besteld worden. Lekker zijn de kleine stevige courgetjes die wij bakten met salie of rozemarijn die we plukten in de tuin. 

Lees meer
24 oktober 2016

Appel “crumble” met kardemom

Met de James Grieve appels uit de tuin van mijn zus heb ik een lekkere appel crumble met kardemom als toetje gemaakt. Deze stevige zurige appel vind ik heerlijk om mee te bakken. Net als de Jona Gold, Granny Smith en de oude vertrouwde Goudrenet natuurlijk. Maar een iets zoetere Elstar of Alkmene (deze moet na de pluk snel op, maar is wel een heel lekkere appel) zijn ook uitstekend. Als ik deze zoetere appels gebruik voeg ik wel wat extra citroensap toe. Deze Engelse “apple crumble” is een van de lekkerste toetjes die ik ken. Al toetje, van mij mag het – net als zoveel andere Engelse baksels die ze daar als dessert eten – ook bij de koffie of de thee! Heerlijk met “Clotted Cream”. Deze dikke room is oorspronkelijk de room die aan de wand van melkbussen bleef hangen, vooral bekend uit Cornwall waar het bij scones met jam wordt gegeten. Mascarpone is er ook lekker bij of – en dat ook echt Engels – warme custard. 6-8 porties Bereidingstijd ca. 20 minuten + 25-35 minuten bakken

Lees meer
11 oktober 2016

Pompoen gevuld met kaas en cantharellen

Pompoen is het comfortfood van de herfst, zeker als je de pompoen zoals in dit recept vult met geitenkaas en wijn en dan in de oven bereidt. Super met gebakken cantharellen erbij. | 20 minuten |oven 40 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 7 oktober 2016

Hete bliksem met salie, knoflook en wild zwijnham

Er zijn op het ogenblik zoveel lekkere appeltjes. Met het frissere weer fijn om daar hete bliksem mee te maken. Heel lekker met een wild zwijn hammetje. De mijne kocht ik bij poelier Ruig. Ze hebben een fijne winkel in Oostzaan maar je kunt hun producten ook bestellen: Webpoelier.nl Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 35 minuten

Lees meer
7 oktober 2016

Filocrackers met rucola-yoghurt en gekonfijte tomaatjes

Als ik van een ingrediënt meer moet kopen dan ik nodig heb in een recept ,maak ik er op andere dagen weer wat anders mee. De overgebleven yoghurt van de muffins van deze week heb ik gebruikt in een lekkere crème voor op deze crackers. De salie van de cantharellen en gnocchi heb ik opgemaakt in de hete bliksem. De bleekselderij heb ik zowel bij hete bliksem als de linzen gebruikt. De manier om niet met restjes te blijven zitten! Klein gerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten en ca. 50 minuten in de oven

Lees meer
Hoofdgerecht – 7 oktober 2016

Eekhoorntjesbrood van de grill met Puy linzen

Eekhoorntjesbrood uit eigen bos is zo’n beetje het lekkerste dat ik ken. Helaas heb ik deze voor het recept moeten kopen. De notige smaak van de linzen gaan er heel goed bij. Ik heb heerlijke bio Puy Linzen gebruikt van Mahuna. Die hebben ze gewoon bij mijn Deen supermarkt in Amstelveen, in handige hersluitbare potjes. Voorweken is niet nodig. De grilltijd van de paddenstoelen is afhankelijk van de grote en dikte. Leg kleine dunne wat later bij grotere dikkere, zodat alles tegelijk klaar is. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 55 minuten (inclusief 45 minuten zachtjes garen)

Lees meer
Hoofdgerecht – 7 oktober 2016

Smörebrød met aardappel, spekjes en mayo

Met een aantal culinaire collega’s waaronder ook Clara, Yolanda en Anneke uitdekeukenvan8 waren we vorige week in Kopenhagen om smakelijke inspiratie op te doen. Nou dat is royaal gelukt! Er waren veel hoogte punten en de eenvoudigste daarvan is wel het verrukkelijke smörebrød dat ze er hebben. Allemaal prachtige roggeboterhammetjes die zijn belegd met vaste combinaties van ingrediënten. Een conservatievere Deen zal het niet in z’n hoofd halen op een rauwe ui op rosbief te leggen, wel gefruite ui! Op de roggebroodjes met ingemaakte haring moet juist wel rauwe ui en zo voort. Grappig maar wel heel erg lekker. We werden ermee verwelkomd in het hotel en hebben likkebaardend gekeken in de vitrine op de foodmarkt “Torvehallerne” waar ze er ware kunstwerkjes van hebben gemaakt. Voor de lunch hebben we ervan gesnoept bij Øl & Brød (Viktoriagade 6 st tv 1655 Kopenhagen) en ook op het vliegveld konden we het niet laten om nog een laatste keer een paar van deze prachtige open roggesandwiches te bestellen. Het recept hier is voor mijn absolute favoriet die eigenlijk de allersimpelste is met plakjes aardappel, spek en mayonaise zoals we die bij Øl & Brød kregen. Zalige eenvoud! 2 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 7 oktober 2016

Cantharellen met aardappelgnocchi en salie

Ik ben gek op paddenstoelen. In het bos in Frankrijk, waarin mijn huis staat, is het meestal een luilekkerland in deze tijd van het jaar. Zo jammer dat er vanwege de veel te droge nazomer zo weinig zijn. Moet ik naar de winkel om mijn paddenstoelenmaaltje bij elkaar te scharrelen. Maar het is dus wel gelukt om daar cantharellen vinden. Heerlijk met de lekker luchtige aardappelgnocchi waarvoor je het recept van Yolanda kunt gebruiken dat je in ons archief kunt vinden (de halve hoeveelheid is voor 2 personen voldoende). Je kunt aardappelgnocchi ook kant en klaar kopen. Mijn cantharellen waren trouwens best vuil, dus heb ik ze, tegen alle regels in, in een bak water schoongemaakt. Daarna heb ik ze een paar uur in een vergiet laten uitlekken zodat al het vocht dat ze snel hadden opgezogen er weer uit kon lekken. Hoofdgerecht voor 2-3 personen bereidingstijd ca. 15 minuten

Lees meer
Bijgerecht – 1 oktober 2016

aardappelsoepstengels

Deze soepstengels gemaakt met aardappel zijn heerlijk om te snacken of als tussendoortje. En natuurlijk ook lekker om te serveren bij een kop soep om de maaltijd compleet te maken. Ze zijn ook lekker om te serveren bij het voorgerecht in plaats van brood. Gebruik bloemige aardappels zoals Dore of Bildstar.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer