Tagliatelle al tartufo bianco
Op een zondag in oktober was er het feest van de witte truffel en de kastanjes. We aten met de dorpelingen uit Monzuna in een grote tent. In Italië eten ze dit als voorgerecht oftewel primi piatti of als lunch.
Lees meerBiefstuk met rucola en Parmezaanse kaas
Ook in het dorp Monzuno, maar dan in restaurant Gustavino & Passalacqua at ik de lekkerste biefstuk ooit. Simpel bestrooid met rucola en vers geraspte Parmezaanse kaas. Italianen eten dit als hoofdgerecht of secundi piatti.
Lees meerMelanzana alla Parmigiana Aubergineschotel met tomaat en Parmezaanse kaas
Comfortfood op zijn Italiaans. In sommige recepten wordt Mozzarella gebruikt als extra laag, maar de meeste Italianen doen dit niet.
Lees meerRiso venere con salmone Zwarte rijst met zalm
Deze zwarte rijst aten we voor het eerst in Bologna op een prachtig pleintje onder de bogen. De rijst kocht ik in een natuurvoedingswinkel.
Lees meerRosbief met ricotta en tomaat
Ricotta is een verse Italiaanse kaas en een bijproduct van Parmezaanse kaas. Het wordt gemaakt o.a. van de wei. We bezochten een klein bedrijf dat elke dag 14-15 Parmezaanse kazen maakt en proefden de ricotta nog warm. Heerlijk.
Lees meerPolenta Cinghiale
Voorbereidingstijd: ca. 30 min. + 1 nacht marineren Bereidingstijd: ca. 2 uur Oktober, begin van de jacht o.a. op wilde zwijnen. Op het truffelfeest werd ook polenta Cinghiale geserveerd. Mijn vlees minnende schoonzoon vond dit fantastisch, maar kon het niet op. Meestal wordt het vlees een nacht gemarineerd.
Lees meerRavioli met spinazie en ricotta en salieboter
In elk dorp of gehucht in Italië is verse pasta te koop. Kleine of grotere in diverse vormen en allerlei vullingen. Wij kochten ravioli met noten in Bologna en tortelloni met blauwe kaas en peer, met pompoen en Parmezaan. Bekend en ook in Nederland te koop is ravioli met spinazie en ricotta. Groenten staan apart op de kaart als contorni of verdura. Ze kunnen erbij besteld worden. Lekker zijn de kleine stevige courgetjes die wij bakten met salie of rozemarijn die we plukten in de tuin.
Lees meerAppel “crumble” met kardemom
Met de James Grieve appels uit de tuin van mijn zus heb ik een lekkere appel crumble met kardemom als toetje gemaakt. Deze stevige zurige appel vind ik heerlijk om mee te bakken. Net als de Jona Gold, Granny Smith en de oude vertrouwde Goudrenet natuurlijk. Maar een iets zoetere Elstar of Alkmene (deze moet na de pluk snel op, maar is wel een heel lekkere appel) zijn ook uitstekend. Als ik deze zoetere appels gebruik voeg ik wel wat extra citroensap toe. Deze Engelse “apple crumble” is een van de lekkerste toetjes die ik ken. Al toetje, van mij mag het – net als zoveel andere Engelse baksels die ze daar als dessert eten – ook bij de koffie of de thee! Heerlijk met “Clotted Cream”. Deze dikke room is oorspronkelijk de room die aan de wand van melkbussen bleef hangen, vooral bekend uit Cornwall waar het bij scones met jam wordt gegeten. Mascarpone is er ook lekker bij of – en dat ook echt Engels – warme custard. 6-8 porties Bereidingstijd ca. 20 minuten + 25-35 minuten bakken
Lees meerPompoen gevuld met kaas en cantharellen
Pompoen is het comfortfood van de herfst, zeker als je de pompoen zoals in dit recept vult met geitenkaas en wijn en dan in de oven bereidt. Super met gebakken cantharellen erbij. | 20 minuten |oven 40 minuten
Lees meerHete bliksem met salie, knoflook en wild zwijnham
Er zijn op het ogenblik zoveel lekkere appeltjes. Met het frissere weer fijn om daar hete bliksem mee te maken. Heel lekker met een wild zwijn hammetje. De mijne kocht ik bij poelier Ruig. Ze hebben een fijne winkel in Oostzaan maar je kunt hun producten ook bestellen: Webpoelier.nl Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 35 minuten
Lees meerFilocrackers met rucola-yoghurt en gekonfijte tomaatjes
Als ik van een ingrediënt meer moet kopen dan ik nodig heb in een recept ,maak ik er op andere dagen weer wat anders mee. De overgebleven yoghurt van de muffins van deze week heb ik gebruikt in een lekkere crème voor op deze crackers. De salie van de cantharellen en gnocchi heb ik opgemaakt in de hete bliksem. De bleekselderij heb ik zowel bij hete bliksem als de linzen gebruikt. De manier om niet met restjes te blijven zitten! Klein gerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten en ca. 50 minuten in de oven
Lees meerEekhoorntjesbrood van de grill met Puy linzen
Eekhoorntjesbrood uit eigen bos is zo’n beetje het lekkerste dat ik ken. Helaas heb ik deze voor het recept moeten kopen. De notige smaak van de linzen gaan er heel goed bij. Ik heb heerlijke bio Puy Linzen gebruikt van Mahuna. Die hebben ze gewoon bij mijn Deen supermarkt in Amstelveen, in handige hersluitbare potjes. Voorweken is niet nodig. De grilltijd van de paddenstoelen is afhankelijk van de grote en dikte. Leg kleine dunne wat later bij grotere dikkere, zodat alles tegelijk klaar is. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 55 minuten (inclusief 45 minuten zachtjes garen)
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer