Recepten

Bijgerecht – 8 november 2016

Geroosterde gekruide pompoen

  De geur van kaneel en rozemarijn komt je tegemoet bij dit gerecht. Herfst in Amerika! Het seizoen is hier volop bezig en de soorten squash zijn in elke winkel en farmers market aanwezig. Butternut, delicata, kabocha, spaghetti, hubard en acorn squash, veel namen en soorten die wij in Nederland minder kennen. De namen zijn net zo gevarieerd als de kleuren en de mogelijkheden er iets mee te maken ook: gebakken, gevuld, geroosterd of gepureerd. De acorn squash – squash is van de pompoenfamilie – die ik voor dit recept gebruik, heeft de vorm van een eikel, is groen met een diameter van ca. 15-20 cm.  

Lees meer
Hoofdgerecht – 7 november 2016

De Thanksgiving kalkoen

Thanksgiving kalkoen We hebben het over de grootste feestdag in Amerika waar de kalkoen het middelpunt is. Samen met familie en vrienden Thanksgiving vieren is een must in Amerika. Iedereen neemt een gerecht mee en de gastvrouw/man maakt de kalkoen. Geen onbekende gerechten maken, gewoon traditioneel de puree, spruitjes en niet vergeten de pie’s als dessert. De vulling bij dit recept is simpel, maar er zijn op het web meer dan genoeg recepten te vinden voor ‘stuffings’. En maak daar genoeg van, want die heerlijke stuffing is ook de volgende dagen in veel variaties te gebruiken. Nog een tip als je Thanksgiving hier wilt vieren. Bestel de kalkoen van te voren bij de poelier. Zorg dat hij niet te groot is, want de kalkoen moet in je oven passen. De meeste ovens in Amerika zijn groot. Nodig veel vrienden uit en maak er een feest van. De maaltijd begint niet later dan 4 uur. In 2001 had ik een kookles in Texas en daar heb ik voor het eerst een aantal kalkoen recepten voor Thanksgiving gemaakt. Voordat de les begon kregen we 7 regels voor het klaarmaken van de kalkoen *Let op de oven temperatuur, je wilt niet dat de kalkoen aan de buitenkant mooi gekleurd is en aan de binnenkant niet gaar *Bind je kalkoen goed op met keukentouw, zodat hij gelijkmatig kan garen *Vul de kalkoen vlak voordat hij de oven in gaat *Laat de kalkoen minimaal 20 minuten rusten voordat je hem aansnijdt *Bedek de borst van de kalkoen met aluminiumfolie tegen het uitdrogen wanneer de kalkoen de oven in gaat, prik er een paar gaatjes in zodat de stoom kan ontsnappen. Verwijder de folie voordat de kalkoen gaar is en laat dan de buitenkant bruin worden *Smeer de kalkoen in met boter en niet met olie *Een vlees thermometer is nodig om de juiste graad van gaarheid te bepalen  

Lees meer
4 november 2016

Sinaasappelslush

4 4 handjes crushed ijs 50 ml sinaasappelsiroop 100 ml vers geperst sinaasapplsap Extra keukenmachine Koop of maak crushed ijs. Dit kun je heel goed maken door ijsblokjes in een schone theedoek te wikkelen. Vouw de theedoek dicht, sla met een deegroller de blokjes helemaal fijn tot gruis. Schep het in een bakje en vries

Lees meer
Hoofdgerecht – 4 november 2016

Piepkuikens met gegrilde-citroensalsa

4 4 piepkuikens 8 el olijfolie 1 teen knoflook, fijn geperst 2 el rozemarijn, fijngehakt 2 biologische citroenen, schoon geboend 2 el peterselie, fijngehakt 2 el koriander, fijngehakt 200 g babyspinazie, gewassen Extra nodig: sterke keukenschaar, aluminiumfolie Knip met de keukenschaar de ruggengraat uit de piepkuikens. Bestrooi met zout en peper. Roer 2 el olie,

Lees meer
Hoofdgerecht – 31 oktober 2016

Kaassoufflé

Ik ben erg van het gezonde eten, maar zo af en toe kan die gezondheid me gestolen worden. Dan heb ik alleen maar zin in iets waar je lekker warm van wordt en dat je lekker weg hapt. Dan is het tijd voor comfortfood! Ieder heeft daar een eigen beeld bij, maar voor mij is zo’n lekker luchtige kaassoufflé het ultieme comfortfood. Als ik te hard gewerkt heb, het allemaal even niet meer zie zitten of als ik het alleen maar heel erg koud heb, kan zo’n mooi lichtbruine kaassoufflé me weer helemaal blij maken. En vooral ook dat eerste zacht romige hapje, dat bijna smelt op je tong. Kaassoufflé heeft de naam lastig te maken te zijn, maar dat valt allemaal erg mee. Je hebt er maar 5 ingrediënten voor nodig, die je meestal ook nog in huis hebt! Mijn tip: maak voor ieder een eigen soufflé in een ovenvast schaaltje. Dat staat heel feestelijk en je voorkomt dat de soufflé aan tafel bij de eerste schep al in elkaar zakt. En… probeer tocht te vermijden. Open de ovendeur pas als de kaassoufflés je uit de oven mooi luchtig en goudbruin toelachen. Geniet van dit overheerlijke comfortfood.

Lees meer
Pasta – 26 oktober 2016

Tagliatelle al tartufo bianco

Op een zondag in oktober was er het feest van de witte truffel en de kastanjes. We aten met de dorpelingen uit Monzuna in een grote tent.   In Italië eten ze dit als voorgerecht oftewel primi piatti of als lunch.

Lees meer
Hoofdgerecht – 26 oktober 2016

Biefstuk met rucola en Parmezaanse kaas

Ook in het dorp Monzuno, maar dan in restaurant Gustavino & Passalacqua at ik de lekkerste biefstuk ooit. Simpel bestrooid met rucola en vers geraspte Parmezaanse kaas.  Italianen eten dit als hoofdgerecht of secundi piatti.

Lees meer
lunchgerecht – 26 oktober 2016

Melanzana alla Parmigiana Aubergineschotel met tomaat en Parmezaanse kaas

Comfortfood op zijn Italiaans. In sommige recepten wordt Mozzarella gebruikt als extra laag, maar de meeste Italianen doen dit niet.

Lees meer
Hoofdgerecht – 26 oktober 2016

Riso venere con salmone Zwarte rijst met zalm

Deze zwarte rijst aten we voor het eerst in Bologna op een prachtig pleintje onder de bogen. De rijst kocht ik in een natuurvoedingswinkel.

Lees meer
lunchgerecht – 26 oktober 2016

Rosbief met ricotta en tomaat

Ricotta is een verse Italiaanse kaas en een bijproduct van Parmezaanse kaas. Het wordt gemaakt o.a. van de wei. We bezochten een klein bedrijf dat elke dag 14-15 Parmezaanse kazen maakt en proefden de ricotta nog warm. Heerlijk.

Lees meer
Hoofdgerecht – 26 oktober 2016

Polenta Cinghiale

Voorbereidingstijd: ca. 30 min. + 1 nacht marineren Bereidingstijd: ca. 2 uur Oktober, begin van de jacht o.a. op wilde zwijnen. Op het truffelfeest werd ook polenta Cinghiale geserveerd. Mijn vlees minnende schoonzoon vond dit fantastisch, maar kon het niet op. Meestal wordt het vlees een nacht gemarineerd. 

Lees meer
lunchgerecht – 26 oktober 2016

Ravioli met spinazie en ricotta en salieboter

In elk dorp of gehucht in Italië is verse pasta te koop. Kleine of grotere in diverse vormen en allerlei vullingen. Wij kochten ravioli met noten in Bologna en tortelloni met blauwe kaas en peer, met pompoen en Parmezaan. Bekend en ook in Nederland te koop is ravioli met spinazie en ricotta. Groenten staan apart op de kaart als contorni of verdura. Ze kunnen erbij besteld worden. Lekker zijn de kleine stevige courgetjes die wij bakten met salie of rozemarijn die we plukten in de tuin. 

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer