Hoofdgerecht

De Thanksgiving kalkoen

Hoofdgerecht

De Thanksgiving kalkoen

Thanksgiving kalkoen

We hebben het over de grootste feestdag in Amerika waar de kalkoen het middelpunt is. Samen met familie en vrienden Thanksgiving vieren is een must in Amerika. Iedereen neemt een gerecht mee en de gastvrouw/man maakt de kalkoen. Geen onbekende gerechten maken, gewoon traditioneel de puree, spruitjes en niet vergeten de pie’s als dessert. De vulling bij dit recept is simpel, maar er zijn op het web meer dan genoeg recepten te vinden voor ‘stuffings’. En maak daar genoeg van, want die heerlijke stuffing is ook de volgende dagen in veel variaties te gebruiken.

Nog een tip als je Thanksgiving hier wilt vieren. Bestel de kalkoen van te voren bij de poelier. Zorg dat hij niet te groot is, want de kalkoen moet in je oven passen. De meeste ovens in Amerika zijn groot. Nodig veel vrienden uit en maak er een feest van. De maaltijd begint niet later dan 4 uur.

In 2001 had ik een kookles in Texas en daar heb ik voor het eerst een aantal kalkoen recepten voor Thanksgiving gemaakt. Voordat de les begon kregen we 7 regels voor het klaarmaken van de kalkoen

*Let op de oven temperatuur, je wilt niet dat de kalkoen aan de buitenkant mooi gekleurd is en aan de binnenkant niet gaar

*Bind je kalkoen goed op met keukentouw, zodat hij gelijkmatig kan garen

*Vul de kalkoen vlak voordat hij de oven in gaat

*Laat de kalkoen minimaal 20 minuten rusten voordat je hem aansnijdt

*Bedek de borst van de kalkoen met aluminiumfolie tegen het uitdrogen wanneer de kalkoen de oven in gaat, prik er een paar gaatjes in zodat de stoom kan ontsnappen. Verwijder de folie voordat de kalkoen gaar is en laat dan de buitenkant bruin worden

*Smeer de kalkoen in met boter en niet met olie

*Een vlees thermometer is nodig om de juiste graad van gaarheid te bepalen

 

Bereidingswijze

  1. Twee dagen van te voren: spoel de kalkoen af en dep droog. Wrijf de kalkoen in met zout, indien mogelijk ook wat onder het vel en in de buikholte. (1 eetlepel zout per 1,5 kilo kalkoen).
  2. Stop de kalkoen in een grote plastic zak en leg in de koelkast. Draai de kalkoen na 1 dag om. Haal de kalkoen een paar uur voordat je hem gaat klaarmaken uit de zak en dep droog. Leg de kalkoen met de borst naar boven in een diep bakblik of een ‘roasting-pan’ en laat op kamertemperatuur komen.
  3. Verhit de oven tot 230 graden. Bestrooi de buikholte met de helft van de peper en vul met de tijm, peterselie, de helft van de ui en de helft van de appel. Bind de kalkoen met keukentouw dicht. Doe de rest van de ui en appel in de opening bij de nek en vouw het nekvel onder de kalkoen.
  4. Wrijf de kalkoen in met boter, waar mogelijk ook onder het vel. Bestrooi met de rest van de peper.
  5. Zet het bakblik 30 minuten in de oven. Haal het bakblik uit de oven en zet de temperatuur op 175 graden. Leg aluminiumfolie over de borst van de kalkoen, zodat het borstvlees niet uitdroogt. Doe dit ook met de uiteinden van de poten, zodat ze niet verbranden. Giet ca. 300 ml water of wijn in de pan, zet het bakblik terug in de oven en rooster de kalkoen ca. 1 uur en drie kwartier uur in de oven. Reken ongeveer 12 minuten per 450 gram. Als je de kalkoen gevuld hebt met ‘stuffing’, duurt het iets langer. Een half uur voordat de kalkoen klaar is, verwijder je de folie, zodat er een mooi bruin korstje kan ontstaan.
  6. Als de kalkoen bijna klaar is, ga je de temperatuur meten. Steek de (digitale) thermometer in de poot en in de borst, maar let op dat je geen bot raakt. De temperatuur moet rond de 72 graden zijn.
  7. Als die temperatuur bereikt is, houd je de kalkoen een beetje scheef en laat het vocht uit de buik in het bakblik druipen. Leg de kalkoen nu op een grote schaal, bedek met aluminiumfolie en een vochtige theedoek en laat zeker 20 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
  8. Giet het vocht uit het bakblik in een kom. Deglaceer de pan met witte wijn of bouillon en giet bij de rest van het vocht. Gebruik dit vocht om de ‘gravy’ te maken.

De Thanksgiving kalkoen

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer