Hoofdgerecht

Stinco di maiale – varkenspoten uit de oven

Hoofdgerecht

Stinco di maiale – varkenspoten uit de oven

Een paar jaar geleden at ik in het Italiaanse Fano stinco di maiale, varkenspoot zoals ik nog nooit gegeten had. Met een heerlijke saus, in de oven gegaard en met fijne vrienden smulden we van zacht gegaarde varkenspoten! Het was zo smakelijk dat ik dit gerecht thuis nog eens wilde proberen. Het resultaat wil ik graag met jullie delen. Met dank aan Onno Kleyn die mij als tip gaf soffritto – de Italiaanse drie-eenheid (ui, wortel, bleekselderij) – als basis te gebruiken.

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 1½ uur

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Snijd het zwoerd van de poten (dit wordt niet gebruikt).
  2. Verhit de olie in een ruime ovenvaste braadpan en bestrooi de varkenspoten met peper en zout naar smaak. Braad ze rondom bruin aan. Neem ze uit de pan en bak de ui met de knoflook, de wortel en de bleekselderij al omscheppend ca. 5 minuten in het bakvet. Blus af met de wijn en leg de poten weer terug in de pan.
  3. Verdeel de gesneden tomaten en de rozemarijn erover en voeg peper en zout naar smaak toe.
  4. Zet de pan in de voorverwarmde oven en laat de varkenspoten in ca. 1 ½ uur gaar stoven. Keer ze regelmatig. Controleer of de poten gaar zijn. Een vork moet makkelijk door het vlees glijden en het vlees moet makkelijk van het bot loskomen. Serveer de varkenspoten met aardappelpuree of gekookte aardappelen.

Stinco di maiale – varkenspoten uit de oven

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer