Vijgencompote

Door Annelene van Eijndhoven  , , , , , , , ,

november 27, 2018

De buurvrouw had een overvloedige vijgenoogst aan haar boom. Doe jij er maar wat mee, zei ze. In Kroatië, waar ik laatst was, eten ze veel vijgenjam, bijvoorbeeld op dunne flensjes. Ik maakte een makkelijke compote. Lekker bij kaas en paté. Bij wild en zelfs een lepeltje door de zuurkool met spekjes is heerlijk. Bewaar de potten na openen in de koelkast. 

Voorbereidingstijd: 10 minuten + marineren in de koelkast

Bereidingstijd: ca. 45 minuten zachtjes inkoken

Voor 2 potten

Ingrediënten

500 g verse vijgen

250 g lichte basterdsuiker (= lichtbruin)

sap en rasp van 1 (biologische) sinaasappel

sap en rasp van ½ (biologische) citroen of limoen

1 kaneelstokje (of kaneelpoeder naar smaak)

5 kruidnagels

mespunt cayennepeper

Bereidingswijze

1Was de vijgen, snijd het harde puntje van de bovenkant af. Snijd de vijgen in 4 of 6 partjes en doe ze in een kom. Schep de overige ingrediënten erdoor. Zet de kom, afgedekt, een nacht in de koelkast.

2Maak de potten schoon met soda of in de afwasmachine.

3Breng het vijgenmengsel met het vrijgekomen vocht in een pan al roerend aan de kook. Laat zacht pruttelen tot jamdikte. Dat duurt 30 – 45 minuten, ook afhankelijk van het formaat pan. Proef of de compote naar uw smaak is.

4Schep de vijgencompote in de potten en sluit af met een deksel.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.