Rabarber is nu in het seizoen. Afkomstig van onze natuurboerderij in het Brabantse Baarschot maakte ik deze rabarbercrumble met dunne room. Het is een super gerecht. Het heeft alles in zich; zoet, zuur en bitter. Een crush en de zachtheid van de dunne room. Het recept komt uit Yolanda van der Jagt’s Hollandse Kramen kookboek. Een van mijn favoriete kookboeken.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 C. Verdeel de walnoten over een bakplaat en rooster ze in 7 – 8 minuten goudbruin. Hak de noten in grove stukjes.
- Meng in een kom de bloem met basterdsuiker en wrijf de boter er met je vingertoppen door tot grove deegkruimels ontstaan. Meng er dan snel de afgekoelde noten door en kneed niet te lang; het moet geen deegbal worden.
- Meng in een kom de suiker met 1 volle eetlepel bloem. Schep er met je handen de rabarber door zodat de stukjes gelijkmatig met kristalsuiker omhuld zijn. Verdeel de rabarber over de bodem van de ovenschaal.
- Strooi het kruimeldeeg erover en plaats de ovenschaal in het midden van de oven. Bak het dessert in ca. 45 minuten goudbruin en gaar. Neem de schaal uit de oven en laat minstens een halfuur afkoelen.
- Schep het dessert met een grote lepel op bord, schenk de ongeslagen slagroom eromheen en serveer direct. Nog lekkerder met een bol walnoten- of vanilleroomijs.
Voor 4 – 6 personen
Rabarber uit Nederland is vanaf april tot eind augustus verkrijgbaar.