Door Sonja van de Rhoer
Deze salade is een van de gerechten op de kaart van The Eatery in Somerset West in Zuid-Afrika. Een restaurant waar uitstekend wordt gekookt (alles vers, veel vegetarisch) en waar de prijzen, ook van de mooie wijnen, laag zijn. (Verrassend vernieuwende hoofdgerechten ruim onder de €10,-). Chef-kok is Tiaan Langenegger, echtgenoot van de vrouwelijke wijnmaker Nadia Barnard van het nabijgelegen Waterkloof Wine Estate. Twee jonge gepassioneerde mensen die leven voor goed, gezond, lekker en duurzaam eten en drinken. De wijnen van Waterkloof, geven weer wat de bodem en het klimaat (terroir) biedt. Biodynamische wijnen die met respect voor de natuur worden gemaakt. In de wijngaarden wordt met zeven paarden gewerkt voor het onderhoud. Nadia Barnard. ‘Ik geloof dat een grote wijn in de wijngaard wordt gemaakt. We maken gezonde wijnen, hiervoor heb je een bodem vol leven nodig. Door op biodynamische wijze te werken met gebruik van compost van onze eigen koeien en kippen, verkrijgen we kwalitatief zeer goede druiven. Mijn doel is zo voorzichtig mogelijk met deze druiven om te gaan en er een zo mooi mogelijke wijn mee te maken.’ Deze salade is heerlijk als voorgerecht voor 4 personen. Of als hoofdgerecht voor 2 personen
Nadia’s broccolisalade met citroendressing
1 krop krop (boter)sla
1 kleine struik broccoli, in roosjes
6 eetlepels olijfolie extra vergine
1-2 theelepels citroenrasp
2 eetlepels citroensap
1-2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
20 gram geroosterde amandelen
20 gram gedroogde cranberries
10 gram geroosterd sesamzaad
2-3 eetlepels geschaafde cheddar of Parmezaanse of Pecorino kaas
Was en droog de sla en scheur de bladeren in stukken.
Was de broccoliroosjes. Bewaar de stengel voor een soepje. Schep de broccoliroosjes om met 2 eeltpels olijfolie en rooster de broccoli beetgaar in een grillpan of in een voorverwarmde hete oven van 220°C. Laat afkoelen tot lauwwarm of koud.
Klop een dressing van de citroenrasp, het citroensap, 4 eetlepels olijfolie, zout, peper en peterselie naar smaak. Zet de dressing apart.
Meng de kropsla in een slakom met de broccoli en de dressing. Schep de salade op platte borden. Verdeel de amandelen, cranberries en sesamzaad erover en garneer met de geschaafde kaas.
Serveer de salade met een biodynamische sauvignon blanc, bij voorkeur de Waterkloof Circle of Life white. Een rijke, volle wijn met tonen van perzik en noten, een complexe en lange volle afdronk met verfrissende natuurlijke zuren.