Blog

Het proces van Okonomiyaki

Op bijna alle festivals in Japan staan eettentjes met Streetfood zoals yakitori, takoyaki, yaki soba, okonomiyaki en nog veel meer.

Blog

Het proces van Okonomiyaki

Op bijna alle festivals in Japan staan eettentjes met Streetfood zoals yakitori, takoyaki, yaki soba, okonomiyaki en nog veel meer.

Het proces van Okonomiyaki

Op bijna alle festivals in Japan staan eettentjes met Streetfood zoals yakitori, takoyaki (warme inktvisballetjes), gefermenteerde kleine komkommers, yaki soba (gebakken sobanoodles), enzovoort. 

De festivals in Japan waar deze column over gaat, hebben niets met onze ‘popfestivals’ te maken. Het zijn familiefeesten, die altijd een paar dagen duren en georganiseerd zijn rond een lokale tempel of een heiligdom. Het draait altijd om dankbaarheid en gemeenschapszin waar iedereen bij betrokken is. De gemeenschap is maanden bezig om mooie praalwagens te maken, dansen voor te bereiden en kostuums te maken.

Op deze festivals zijn er ook meerdere okonomiyaki (hartige koolpannenkoek) stands. Ik sta dan gefascineerd te kijken naar de volgorde en hoe snel deze koolpannenkoeken gemaakt worden. Kijken jullie even mee?

Nelleke

Een grote hoeveelheid van de gesneden kool wordt op het beslag gelegd
Op elk stapeltje kool wordt een ei gelegd
Naast de eieren komt een reep Japanse bacon
Stuk voor stuk worden nu de eieren gebroken en keurig in het midden van de kool gelegd
Vervolgens bestrooit ze alles met een vochtig kruidenmengsel van onder andere mirin, sojasaus, suiker en pepers.
Dan krijgt elke pannenkoek weer met een laagje beslag
Tot slot draait ze de pannenkoekjes om met twee grote spatels en drukt ze een klein beetje aan
En dan kan de verkoop beginnen. De Okonomiyaki krijgen nog een paar strepen Japanse mayonaise erover en wat katsuobushi ( geschaafde vlokken van gedroogde tonijn). Het wordt in een plastic bakje gedaan en de stokjes met een elastiekje erop gebonden.
Omdat er geen prullenmanden op en rond het festival zijn, lever je je lege bakje weer in bij haar stand en zij nemen dan alles weer mee terug.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *