Op bijna alle festivals in Japan staan eettentjes met Streetfood zoals yakitori, takoyaki (warme inktvisballetjes), gefermenteerde kleine komkommers, yaki soba (gebakken sobanoodles), enzovoort.
De festivals in Japan waar deze column over gaat, hebben niets met onze ‘popfestivals’ te maken. Het zijn familiefeesten, die altijd een paar dagen duren en georganiseerd zijn rond een lokale tempel of een heiligdom. Het draait altijd om dankbaarheid en gemeenschapszin waar iedereen bij betrokken is. De gemeenschap is maanden bezig om mooie praalwagens te maken, dansen voor te bereiden en kostuums te maken.
Op deze festivals zijn er ook meerdere okonomiyaki (hartige koolpannenkoek) stands. Ik sta dan gefascineerd te kijken naar de volgorde en hoe snel deze koolpannenkoeken gemaakt worden. Kijken jullie even mee?
Nelleke








Omdat er geen prullenmanden op en rond het festival zijn, lever je je lege bakje weer in bij haar stand en zij nemen dan alles weer mee terug.
