Blog

Het is courgettetijd!

Het is courgettetijd! In mijn groentetuintje hier in Frankrijk bloeien de courgetteplanten uitbundig en zorgen elke dag zeker voor één, twee of zelfs meer courgettes. Groene langwerpige courgettes en knalgele ronde courgette. Voor mij dus een uitdaging om elke dag iets anders lekkers met courgette op tafel te zetten. Hier wat ideeën voor het snel en creatief omtoveren van courgette in originele en lekkere gerechten.

Blog

Het is courgettetijd!

Het is courgettetijd! In mijn groentetuintje hier in Frankrijk bloeien de courgetteplanten uitbundig en zorgen elke dag zeker voor één, twee of zelfs meer courgettes. Groene langwerpige courgettes en knalgele ronde courgette. Voor mij dus een uitdaging om elke dag iets anders lekkers met courgette op tafel te zetten. Hier wat ideeën voor het snel en creatief omtoveren van courgette in originele en lekkere gerechten.

Het is courgettetijd!

Het is courgettetijd!

Het is courgettetijd! In mijn groentetuintje hier in Frankrijk bloeien de courgetteplanten uitbundig. Ze zorgen elke dag zeker voor één, twee of zelfs meer courgettes. Groene langwerpige courgettes en knalgele ronde courgettes. Voor mij dus een uitdaging om elke dag iets anders lekkers met courgette op tafel te zetten. Hier wat ideeën voor het snel en creatief omtoveren van courgette in originele en lekkere gerechten.

Courgettesoep

Dat is natuurlijk het eerste waar je bij een grote hoeveelheid courgettes aan denkt. Ook super om in te vriezen. Voor een basis courgettesoep fruit ik een uitje met 1 à 2 in blokjes gesneden courgettes en fijngehakte verse kruiden (tijm, oregano)uit de tuin. Dan voeg ik ¾ liter bouillon toe en laat alles nog 5-10 minuten zachtjes koken. Tot slot gaat de staafmixer erin tot het een mooi romig gebonden soep is. Door te spelen met kruiden – voeg bijvoorbeeld eens kerriepoeder toe – , het toevoegen van room of Griekse yoghurt verveelt zo’n verse courgettesoep nooit. Geef courgettesoep telkens een speels accent met een andere garnering. Een tip voor warme dagen: serveer courgettesoep eens koud met een dotje zure room in het midden. Garneer dan fijne reepjes verse munt en/of sliertjes gerookte zalm.

Zomerse stoofpotjes

Courgette is een vast ingrediënt van een zomerse ratatouille: Een stoofpot waarbij je stukken ui, courgette, aubergine, paprika en tomaten met fijngehakte knoflook en verse tijm, rozemarijn en oregano heel zachtjes in wat olijfolie en het eigen vocht laat gaar smoren. Maar courgette doet het ook goed in een visstoofpotje met zalm en/of wit vis en grote garnalen, stukken citroen en dragon. Of in een stoofpotje met kip partjes citroen en olijven.

Lasagne en taart

Lange, dunne plakken courgette doen het prima in lasagne, als extra tussenlaag of voor een lichte, glutenvrije lasagne juist in plaats van de echte lasagnevellen. Maak de lasagne verder zoals je gewend bent. Of maak eens een  echte vegan courgettelasagne met laagjes gefruite groenten en een pittige zelfgemaakte tomatensaus. Dek dan af met dunne partjes ronde courgette in plaats van kaassaus. Courgette doet het ook uitstekend in een zelfgemaakte quiche of frittata. Rol dun geschaafde courgettelinten op tot roosjes en druk die in het ei-roommengsel in de taartbodem.

Geroosterd op een broodje

Courgette laat zich prima roosteren in een grillpan. Snijd of schaaf de courgette in ronde plakjes, partjes of lange plakken, Bestrijk ze met kruiden en olijfolie en rooster ze in een grillpan of op de barbecue. Heerlijk bij gegrild vlees of vis. En lekker ook op een royaal belegd lunchbroodje met knapperige sla, lekker veel hummus,. En naar wens ook gegrilde tomaat en paprika. Of op een simpele pasta met verse pesto.

Het is courgettetijd!

Laat je fantasie de vrije loop en geniet volop van wat courgettes en natuurlijk ook andere zomergroenten – al dan niet uit eigen tuin –  je te bieden h

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *