Blog

Gratis Sake via Furusato Nozei

Er is in Japan een manier om producten als Wagyu vlees, Superior Sake of die heel speciale vruchten gratis te krijgen. En lach niet, dat doe je via je belasting. Laat me proberen het uit te leggen. Net als in veel andere landen verhuizen ook in Japan de mensen van het platteland naar de grote

Blog

Gratis Sake via Furusato Nozei

Er is in Japan een manier om producten als Wagyu vlees, Superior Sake of die heel speciale vruchten gratis te krijgen. En lach niet, dat doe je via je belasting. Laat me proberen het uit te leggen. Net als in veel andere landen verhuizen ook in Japan de mensen van het platteland naar de grote

Gratis Sake via Furusato Nozei

Er is in Japan een manier om producten als Wagyu vlees, Superior Sake of die heel speciale vruchten gratis te krijgen. En lach niet, dat doe je via je belasting. Laat me proberen het uit te leggen.

Net als in veel andere landen verhuizen ook in Japan de mensen van het platteland naar de grote stad, met name Tokyo. Om het platteland niet helemaal ten onder te laten gaan heeft de toenmalige Minister van Binnenlandse zaken in 2007 Furusato Nozei ( ふるさと納税 ) ontwikkeld om plattelandsgemeenten te ondersteunen.

Ruilen

Het is een belasting ruilsysteem, je doneert ca. 20% van je inkomsten- en inwonersbelasting aan een gemeente die je, buiten het centrum van Tokio, wilt steunen. Dat kan je geboorteplaats zijn, of een andere plattelandsgemeente. Jij krijgt in ruil voor het door jou gestorte bedrag hun lokale producten toegestuurd. Dat kan variëren van een Superior Sake tot een krat lokale appels en van Wagyu vlees tot een speciale rijst. De opzet was om je geboorteplaats te ondersteunen. Tegenwoordig wordt meer naar een bijzonder lokaal product gezocht en doet de gemeente er minder toe. Je berekent eerst welk belastingbedrag je kunt bestedendat in aanmerking komt en zoekt op de officiële site bij plaats, product of prijs en kiest wat je wilt. Je bewaart de bonnetjes, voegt die bij je jaarlijkse belastingaangifte en klaar is kees.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *