Dé pepermolen van Peugeot.
Het was tijd voor een nieuwe pepermolen. Zolang ik in de keuken werk, is dat, wat mij betreft dé pepermolen van Peugeot. Het is de investering waard, kijk naar de onderkant en je ziet de degelijkheid ervan af spatten. De onderste ring heeft minuscuul kleine streepjes waarmee je de grofheid van de maling traploos en nauwkeurig kunt instellen door er aan te draaien.
Heel handig om verschillende gerechten mee op smaak te brengen. Maak je bijvoorbeeld de perfecte steak dan wil je een wat grover gemalen peper op het laatste moment er boven malen voor een extra aromatische smaak boost. Of maak geroosterde aubergine steak met een zelfgemaakte kruidenboter met ansjovis en grof gemalen peper.
Botanische smaakmaker
Een interessant alternatief voor zwarte peper: grains of paradise, kleine bruine gedroogde korrels die er uitzien als peperkorrels en enigszins pikant smaken. Deze botanische smaakmaker komt van origine uit West Afrika en is een culinair gedicht. Smaaktonen van citrus, koriander, kardemom, nootmuskaat en jeneverbessen met een subtiele pepersmaak. Hiermee geef je gerechten een mooie complexe smaak. Gebruik het in marinades, gesauteerde groente of breng een eenvoudige spaghetti met boter en pecorino er mee op smaak. Ook zoete gerechten zoals kruidige cake, gemberbrood of de Hollandse appeltaart van oma krijgen een spannende unieke smaak.
Zwarte of witte peper
Welke peper in de molen? Het is een persoonlijke voorkeur. Meestal heb ik de aromatische zwarte peperkorrels in de molen. Zwarte peper geeft vooral pit aan je eten en kan dominant aanwezig zijn. Goed voor winterse stoofgerechten en stamppotten.
Witte peper
Witte peper is subtieler van smaak en heeft een aardse smaak en combineert goed met de Aziatische gerechten en specerijen zoals komijn. Toen ik nog professioneel iedere dag, als Chef, in de keuken stond gebruikten we witte peper voor de visgerechten en blanke sauzen vanwege zijn onzichtbaarheid maar wel de pikante smaak.
Weetje van Mc Gee
Zwarte en witte peper zijn dezelfde bessen. Zwarte peper wordt gemaakt door de hele bes te drogen. De gerimpelde zwarte buiten laag is de gedroogde laag vruchtvlees. Witte peper ontstaat door dat vlezige laagje te verwijderen voordat het zaad gedroogd wordt.
Gerookte Turkse pepervlokken
Naast witte en zwarte peper, gebruik ik dagelijks de gedroogde rode pepervlokken gemaakt van de Allepo peper. Minder pittig omdat de zaadjes eruit zijn gehaald voor het drogen. Veel kinderen vinden deze peper een oké smaakmaker.