Naar aanleiding van mijn blog over het kikkererwtenboek deel ik ook nog graag een recept (beknopte versie) uit het boek. Het verrassende van dit recept is dat je twee hele sinaasappels (gewassen) met schil en al pureert en in de taart verwerkt. Een leuke manier om plantaardige eiwitten binnen te krijgen. Het verbaast me hoeveel kikkererwten erin gaan zonder dat je het proeft.
170 gram gedroogde kikkererwten
2 kleine biologische sinaasappels
4 eieren
175 gram fijne kristalsuiker
180 gram amandelmeel
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel geraspte gember
1/2 citroensap (heb ik zelf toegevoegd)
Bereiden:
1 Week de kikkererwten 24 uur en kook ze in ca. 45 minuten gaar)
2 Kook de hele sinaasappels in een pan met ruim water, breng ze aan de kook. Giet het water af en herhaal deze stap voor een tweede keer. Zet opnieuw op met vers water en kook 30 minuten tot ze zacht zijn. Giet het kookvocht af, laat ze afkoelen en snijd in grove stukken en verwijder pitjes.
3 Doe samen met de gekookte kikkererwten in de keukenmachine en puree tot een gladde massa.
4 Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm van ongeveer 24 cm met bakpapier. Beboter de binnenkant en bestrooi met bloem.
5 Klop de eieren met suiker in een ruime kom lichtgeel en luchtig. Roer de puree er voorzichtig door. Voeg het amandelmeel, bakpoeder, gember en citroensap erdoor tot alles goed vermengd is.
6 Doe het beslag in de vorm, plaats in het midden van de oven en bak in ca. 60 minuten goudbruin en gaar. Controleer door met een prikker in het midden van de cake te steken of de cake gaar is. Laat de cake op een rooster afkoelen.