Hangop maken zoet en hartig (labne)

  Posted on   by   1 comment

Hangop of labne maken duurt wel even maar je hoeft er niet bij te blijven dus ben je eigenlijk maar een paar minuten bezig.

Je hebt een schone theedoek of passeerdoek nodig. Een passeerdoek is een grof geweven witte katoenen doek. Door de passeerdoek of theedoek heet te wassen (kookwas) en heet te strijken worden eventuele bacteriën gedood.

1 Spoel een schone passeerdoek of theedoek goed uit onder de koude kraan en leg hem in een vergiet.
2 Zet het vergiet boven een grote schaal met voldoende ruimte zodat de hangop goed kan uitlekken.
3 Schep of schenk er een pak of emmer yoghurt in. Dat kan gewone volle of magere yoghurt zijn maar ook Griekse of Turkse.
4 Roer er – voor hartige hangop – per liter yoghurt ½ theelepeltje zout door.
5 Laat de yoghurt ca. 5 uur uitlekken.
6 Schep de hangop in een schaal en breng op smaak.

Zoete hangop
gebruik…
suiker, honing, gestampte muisjes, kaneel, stroop, maple syrup, siroop, vruchten, jam, muesli, granola, walnoten, amandelen, hazelnoten, granaatappelmelasse, rozenwater en oranjebloesemwater etc.

Hartige hangop
gebruik…
voor dips bijvoorbeeld met fijngesneden of gepureerde geroosterde of verse paprika, rauwkost, groene kruiden erdoor. Breng verder op smaak met specerijen en knoflook.
Maak er Griekse Tzatzicki van door geperste knoflook, geraspte en goed uitgelekte komkommer, gehakte munt en/of dille, olijfolie, een klein beetje citroensap, peper en nog wat extra zout toe te voegen.
Gebruik voor Labne: Verdeel hangop over een platte schaal, bestrooi vlak voor het serveren met bijvoorbeeld grofgehakte noten, geroosterde sesamzaadjes, pijnboompitjes of komijnzaad, anijnszaad, sumac*, mengsels zoals Dukkah** en za’atar***,grof gehakte kruiden (munt, dille, platte peterselie), granaatappelpitjes, gedroogde rozenblaadjes etc. Giet er lekkere olijfolie over, besprenkel eventueel wat druppeltjes rozenwater en oranjebloesemwater (voorzichtig, niet te veel want de smaak is sterk geparfumeerd) of bijvoorbeeld ingekookt sinaasappelsap met geraspte sinaasappelschil erdoor zoals op de foto met Dukkah en rozenblaadjes. Lebne wordt gegeten met dun platte Arabisch brood maar is ook heerlijk met geroosterde groenten of rauwkost.

Sumac* is een zurig poeder van gemalen besjes van de sumacplant
Dukkah** is een Egyptisch mengsel van geroosterde kikkererwten, noten en specerijen. Za’atar*** is zowel de naam van het mengsel, als van het kruid, een soort oreganoachtige, die vaak met wilde tijm wordt vergeleken. Het is gemengd met zout geroosterd of ongeroosterd sesamzaad en sumak.
Zowel sumac, dukkah, Za’atar als gedroogde rozenblaadjes, rozenwater en oranjebloesemwater kun je bij de betere Turkse, Marokkaanse of Iranese/Perzische winkels kopen. Zelf gebruik ik het liefst de producten van Nadia & Merijns Souq (zij staan voor prachtige Mediterraans/Arabische ingrediënten van hele goeie kwaliteit).
®José van Mil


Author: José van Mil - Pepper & Salt

José van Mil- Foodstylist (foto en film), receptontwikkelaar, culinair publicist. Gespecialiseerd in Lekker eten en Eten met kanker.
Als jong meisje werkte ik al mee in het restaurant van mijn vader. Na mijn schooltijd in Nederland vertrok ik naar de Cordon Bleu Cookery School in Londen, een culinaire topopleiding.
Na terugkeer in Nederland legde ik me toe op de food styling voor culinaire fotografie, receptontwikkeling en conceptmaker. Mijn culinaire kennis en ervaring kwamen enorm van pas om gerechten voor de fotografie te bereiden. Juist in voedselfotografie en receptontwikkeling zijn details die door de doelgroep als lekker worden ervaren, datgene dat er uitgelicht moet worden om smakelijk en doeltreffend in het voetlicht te komen.

Mijn passie voor ‘eten’ en ‘lekker genieten’ kreeg een steeds duidelijker profiel. Ik werd culinair redactrice bij Libelle en daarna 14 jaar van Nouveau magazine. Ook ben ik mede-auteur van hét Nederlandse basiskookboek Kookook, heb daarnaast veel andere kookboeken op mijn naam staan en heb o.a. geschreven voor Pink Ribbon Magazine. Jarenlang was ik hoofdredacteur van Super Eetwijzer, maakte ik receptkaarten voor AH en Jumbo en werkte ik voor het maandblad Kinderen, Tip, Allerhande, Hallo Jumbo en het weekblad Margriet. Tegelijkertijd werd ik meer en meer benaderd door producenten van voedingsmiddelen en dranken: om mijn kennis over waar de consument voor gaat; advies op smaakgebied; en om mee te denken over nieuwe producten en product-toepassingen. Inmiddels zet ik mijn kennis, ervaring en creativiteit al jaren in als “Culinary Director” in mijn eigen bedrijf Pepper & Salt Food Communication Consultancy waarbij ik me vooral toeleg op foodstyling voor film en fotografie, recepten en productontwikkeling.

Nog in Engeland kreeg mijn man Paul Somberg voor de eerste keer kanker. Na een intensieve bestraling genas hij volledig. De manier waarop ik toen al voor hem kookte (hij was vooral erg misselijk dus gebruikte ik o.a. veel verse gember en venkel) heeft er toe bijgedragen dat hij tijdens de behandeling niet al te veel verzwakte. Toen hij jaren later weer kanker kreeg, Multipel Myeloom (de ziekte van Kahler), deed ik er alles aan om hem tijdens de chemotherapie, bestraling en stamceltransplantaties heen, aan het eten te houden. Dat werkte! Volgens de methode die we daarbij ontwikkelde, schreef ik een kookboek voor lotgenoten “Gezond Eten Rond Chemotherapie” en geef ik workshops en masterclasses over dit belangrijke onderwerp. Mijn site en de blog Eten-met-kanker zijn hier een logisch gevolg van.
In Engeland heeft Healthy Eating During Chemotherapy “The Guild of Food Writers Miriam Polunin Award for Work in Healthy Eating 2010” gewonnen. In Nederland heeft “Gezond Eten Rond Chemotherapie”: Kookboek van het Jaar 2009” categorie: Beste Initiatief.