Blog

VOORJAARSOEP, VERKIEZINGEN & JE BREIN

“Het is ontroerend om te bedenken dat deeltjes van de planeet waarop we leven – zijn rivieren, dalen, oceanen, bodem en lucht – elke keer dat we ademhalen of eten als vanzelf een onderdeel van onze hersens worden.” Lisa Mosconi, neurowetenschapper en auteur

Blog

VOORJAARSOEP, VERKIEZINGEN & JE BREIN

“Het is ontroerend om te bedenken dat deeltjes van de planeet waarop we leven – zijn rivieren, dalen, oceanen, bodem en lucht – elke keer dat we ademhalen of eten als vanzelf een onderdeel van onze hersens worden.” Lisa Mosconi, neurowetenschapper en auteur

VOORJAARSOEP, VERKIEZINGEN & JE BREIN

Door Rineke Dijkinga

Ik citeerde deze quote in mijn nieuwste boek ‘Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap’. Als je bovenstaande quote van neurowetenschapper Lisa Mosconi leest dan wil je toch maar één ding, lijkt mij: dat gezonde deeltjes van de aarde onderdeel van je hersenen worden. En niet allerlei toxische. En niet om te somberen, maar uitsluitend gezonde stofjes onderdeel van je brein laten worden, zoals Lisa Mosconi zo poëtisch verwoord: dat valt nog niet mee.

Per seconde worden er gemiddeld 300 kilo chemische stoffen in het milieu gedeponeerd. Deze zijn afkomstig uit vooral de industrie, farmacie en landbouw. Het gros van de chemische stoffen is zo gemaakt dat ze moeilijk of niet afbreekbaar zijn door het milieu. Daarom noemen we ze ook wel ‘forever chemicals’. Zo kunnen ze in ons grondwater, de lucht, de bodem, ons water, op ons bord en in ons lichaam of brein terechtkomen. Het gros van deze stoffen valt onder de groep van de hormoonverstorende xeno-oestrogenen. En zoals de naam al doet vermoeden: dat zijn stoffen met een ontregelende invloed op ons hormoonsysteem. Gelukkig kunnen we wel iets doen om ons te wapenen tegen hormoon- en breinverstorende stoffen. Allereerst door op 17 maart te stemmen op een partij die zich hard maakt voor onze (preventieve) gezondheid. Deze is voor een zeer groot deel- via onze voeding- een rechtstreekse afgeleide van de gezondheid van de aarde. Daarom was ik erg blij met dit ‘kiesoverzicht’ (met dank aan de noeste inspanningen van ‘Eten volgens Moerman’).

En uiteraard kunnen we ook iets doen om de overload aan deze stoffen te verminderen. Door gezonde(re) keuzes te maken op het gebied van cosmetica, plasticgebruik, schoonmaakmiddelen etc. Of door te kiezen voor zoveel mogelijk onbespoten/biologisch voedsel. Minder herbiciden, pesticiden, insecticiden dragen bij aan minder xeno-oestrogenen in zowel de natuur, het milieu en in ons lichaam en brein. Ben je dan gevrijwaard van deze stoffen? Nee dat niet: Een groot EFSA onderzoek meldde in 2017 dat ook steeds meer biologische voeding is besmet met residuen van bestrijdingsmiddelen. Gelukkig nog steeds veel minder (op 6,4% van het biologische voedsel werden residuen aangetroffen, op regulier geteeld voedsel was dit percentage 44%). En dat klinkt schokkend (en is het in mijn optiek ook zeker) maar onvermijdelijk als we deze stoffen geen halt gaan toeroepen. Zelfs in natuurgebieden worden immers al residuen aangetroffen. Dus ja, ook in biologische voeding komt het voor. Dat is het leven anno nu. Maar ook daar kunnen we nog steeds iets aan doen. Door bijvoorbeeld je darmen en je lever te koesteren: je beste troef om potentieel schadelijke stoffen te binden, af te breken en af te voeren zodat ze geen onderdeel van jouw hersenen worden. Van oudsher is het voorjaar hét moment om je lichaam een handje te helpen in de afvoer van afvalstoffen. Groen, chlorofylrijk voedsel zoals deze overheerlijke voorjaarsoep met rozemarijn, kan zo een steentje bijdragen aan een vitaal ‘lentebrein’.

SPINAZIE OESTERZWAMMEN SOEP

voor 4 personen

Ingrediënten

2 flinke uien

2 tenen knoflook

1 eetlepel roomboter/Ghee of een beetje olijfolie

3 biologische kruidenbouillonblokjes

200 gram diepvries (of verse) doperwten/tuinbonen

450 gram bio diepvries spinazie*

1 eetlepel gemalen rozemarijn of zeer fijngesneden verse rozemarijn.

1 dessertlepel dragon, anders lavas of wat zeesla

75 gram verse oesterzwammen of shiitake (of ca. 25 gram gedroogde die je even laat weken in heet water)

(2 eetlepels crème fraîche of groene pesto)

(wat boekweitmeel om de soep te binden)

* Uiteraard is het later in het voorjaar/zomer veel lekkerder om verse (ca 800 gram) spinazie te gebruiken. En deze pas in de laatste minuut aan je soep toe te voegen voor je deze pureert.

Bereiden

Verwarm de olie in een ruime pan, voeg de uien en knoflook toe en fruit een paar minuten. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten – met uitzondering van de paddenstoelen en crème fraîche toe – samen met 1400 ml water. Breng de soep aan de kook, draai de warmtebron lager en laat de soep zachtjes 15 minuten koken. Verwarm in de tussentijd een scheutje olie in een koekenpan, voeg de oesterzwammen of shiitake toe en bak een paar minuten. Pureer de soep met een staafmixer. (Ik vind het lekker om een deel van de doperwten eruit te halen voordat ik de soep pureer en ze dan samen met de oesterzwammen weer toe te voegen.) Als de soep te dun vindt, kun je binden met wat boekweitmeel. Proef de soep en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Voeg dan de gebakken oesterzwammen toe en schep de soep in kommen. Strooi er kiemen, edelgistvlokken of tarwekiemen over. (voor extra B-vitamines, ook van wezenlijk belang voor een adequate ontgifting)

Auteur

Gastauteur

Over de auteur

De keuken van 8 breidt uit met steeds wisselende en regelmatig terugkerende gastauteurs. Culinaire vakvrouwen en -mannen die het leuk vinden af en toe een te gek recept, een bijzonder blog of een ander leuk weetje met de bezoekers van uitdekeukenvan8.nl te delen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *