Tag: gezond

Lunch - 3 september 2018

Kurkuma mosselen met kokos, rode peper en verse gember

Kurkuma (geelwortel) is gezond en lekker. Er wordt veel over de kracht ervan geschreven. Maar wat ik ervan weet is dat je er wel heel veel van moet binnen krijgen voor een positief effect op je gezondheid. Kurkuma is een bestanddeel van kerriepoeder en dat dankt er zijn gele kleur aan. Behalve kleur geeft het ook diepte (complexiteit) aan de smaak. In het Aziatische (beetje Thaise) mosselgerechtje dat ik voor deze week heb gemaakt gebruik ik verse kurkumawortel. Je kunt het eventueel vervangen door een beetje kurkumapoeder. De verse kun je in Oosterse winkels/toko’s vinden.   Voorgerecht voor 4-6 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten

Lees meer
Drank - 27 mei 2018

Iced tea with Orange&Lemon

Voor iced tea maak ik eerst thee van theeblaadjes, liefst groene thee of Earl Grey, die ik 3-5 minuten laat trekken tot het sterk genoeg is. Dan haal ik mijn “thee-ei” met de theeblaadjes uit mijn extra grote pot en voeg wat takjes munt, partjes sinaasappel, limoen en of citroen aan de hete thee toe en laat het zo afkoelen. De koude thee giet ik in lege beugelflessen die ik in de koelkast zet zodat de thee lekker koud kan worden. Omdat ik ook als ik het warm drink thee nog altijd zet in een pot, houd ik er geregeld van over. Die restje gaan ook in een fles de koelkast in.

Lees meer
Fingerfood - 29 juni 2017

Geroosterde gomasio noten

Gomasio is oorspronkelijk een smaakmaker van sesam en zout uit de Japanse keuken. Je kunt dit strooisel makkelijk zelf maken. Of kant en klaar kunt kopen bij een toko. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin tot ze beginnen te geuren. Stamp het sesamzaad fijn in de vijzel met een zeezout. Als je hem zelf maakt weet je zeker dat er geen suiker of glutamaat aan toegevoegd is. Ook wordt gomasio gebruikt als vervanger van zout. Het is een mooie smaakmaker waar weinig zout aan toegevoegd is. Dit is strooisel is ook heerlijk over gestoomde of gewokte groente, salades of gewoon een zacht gekookt eitje. Strooi het op het laatste moment erover heen, kook het niet mee.

Lees meer
Dessert - 25 februari 2017

Appelkaneelcake

Had zin om een gewone ordinaire cake in een langwerpige vorm te bakken. Een cake zelf bakken is zo gepiept en zoveel lekkerder dan gekocht. Samen met mijn dochter in de keuken aan de slag. Kon ze mooi helpen met de appelpartjes snijden en in de cake steken. Gezellig klusje samen op woensdagmiddag en daarna met z'n allen thee drinken.

Lees meer
Bijgerecht - 20 juni 2016

Kangkung met oestersaus

Met enkele kookvriendinnen gingen we Japans koken en kochten daarvoor de ingrediënten in een Aziatische winkel. We dachten Japanse look gekocht te hebben maar het was Kangkung. Gelukkig kun je tegenwoordig alles snel opzoeken met afbeelding en al. Het bleek waterspinazie te zijn of waterwinde, een plant met lange dunne stengels en bladeren die groeit in een vochtige omgeving. Een Chinese variatie heet Ong choy. Even kijken wat ik zoal in huis heb en koken maar.

Lees meer