Recepten

Hoofdgerecht – 30 december 2016

Knolselderijstamppot met paddenstoelen en makreel

Boerenkool, zuurkool en hutspot zijn echte traditionele Hollandse wintergerechten met als basis een lekker kruimig aardappeltje. Van origine worden stamppotten gegeten met worst, een karbonaadje, speklapje of ouderwets draadjesvlees. En natuurlijk met een kuiltje jus! Maar er zijn nog veel meer lekkere stamppotjes te bedenken. Wat te denken van deze knolselderijstamppot met paddenstoelen en gestoomde makreel? Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ca 20 min.

Lees meer
Brunch – 30 december 2016

Sandwich met geroosterde paprika, zalm en ei

Voor een lekker lunch of brunchbroodje neem je zuurdesem boterhammen die je belegd met repen geroosterde paprika, gerookte zalm en een zachtgekookt ei. Samen met een lik goede mayonaise en wat tuinkers heb je een heerlijke (zondagse) sandwich. lunch of brunchgerecht voor 2 personen bereidingstijd: 15 min.

Lees meer
Hoofdgerecht – 30 december 2016

Geroosterde groenten met halloumi

In dit gerecht wordt halloumi gebruikt. Deze van oorsprong Cypriotische geitenkaas is, omdat hij niet smelt tijdens verhitting, uitermate geschikt om te grillen, frituren en te bakken. Halloumi een behoorlijk zoute kaas en wordt gemaakt van koeien, geiten en schapenmelk. Er is ook halloumi gemaakt van koeienmelk. Je kunt halloumi onder andere kopen bij Turkse winkels. Ook granaatappelmelasse en sumak kun je bij Turkse winkels kopen. Hoofdgerecht 2 personen Bereidingstijd: ca. 25 min. Oventijd: ca. 30 min.

Lees meer
Zoet – 29 december 2016

Appelbeignets met oranjebloesemwater

Appelbeignets of appelflappen, de namen worden nogal eens door elkaar gehaald. Appelbeignets zijn schijven appel die door een beslag gehaald worden en vervolgens in ’t frituur goudbruin gebakken worden en bij appelflappen worden wordt appel verpakt in roomboterbladerdeeg in de oven bereid. Beide varianten vallen onder de noemer Oud & Nieuw gebak en smaken wat mij betreft het allerlekkerst als ze net uit het frituur of uit de oven komen. Oranjebloesemwater kun je kopen bij Turkse en Marokkaanse winkels of bestel de oranjebloesemwater van dan weet je zeker dat je er een van goede kwaliteit koopt. Voor ca. 25 stuks Bereidingstijd: ca. 45 minuten

Lees meer
Zoet – 29 december 2016

Frituurtjes, oma’s krokante wafels

Er gaat geen oud & nieuw voorbij of er worden bij ons in de familie frituurtjes gebakken. Mijn oma bakte ze voor de kleinkinderen en mijn moeder op haar beurt voor haar kleinkinderen. Nu heb ik de oude ijzers van mijn oma waarmee je dit lekkere en o zo simpele oud & nieuw gebak maakt. Het beslag is heel simpel en binnen een half uur heb je een hele berg van deze krokante wafeltjes klaar. Ze zijn nog steeds te koop deze wafelijzers maar je komt ze ook nog wel eens tegen op rommelmarkten. Voor ca. 20 stuks

Lees meer
27 december 2016

Zoete en hartige mistletoe

Zoet, zoet, veel zoet is wat er hier In Amerika tijdens de feestdagen gemaakt en gegeten wordt. Normaal zijn er al overal cookies te koop, maar nu is het helemaal feest voor iedereen die van zoet houdt. Bij een party, hoe chique ook, staan er altijd schalen met cookies bij het buffet. Ze zien er knapperig uit, maar de textuur is altijd chewey (buigzaam, taai). Tijdens de feestdagen zijn vooral de sugar cookies met icing ongenadig populair. Ze zijn er in allerlei vormen, kleuren en maten; van kerstman tot hert, en van kerstboom tot sneeuwpop. De meest prachtige exemplaren vind je onverwacht in een hippe kleding- of keukenwinkel. Maar als het maken van sugar cookies teveel werk is, zijn er genoeg andere mogelijkheden om zoet op tafel te zetten. Twee recepten, die ook prima voor de jaarwisseling te maken zijn. Klik voor het recept van zoete mistletoe koekjes Klik voor het recept van hartige mistletoe bakjes  

Lees meer
Snack – 27 december 2016

Mistletoe koekjes

75 g (1/3 cup) boter 280 g (10 ounce) marshmallows 1,5 tl fel groene kleurstof 150 g (6 cups) cornflakes rode snoepjes of kleine eetbare besjes Smelt in een grote pan op laag vuur de boter. Voeg de marshmallows toe en smelt alles al roerend tot een saus. Haal de pan van het vuur en

Lees meer
Fingerfood – 27 december 2016

Mistletoe bakjes

9 grote plakken Amerikaanse bacon geitenkaas cranberry’s rucola Verhit de oven tot 200 graden. Draai een mini muffin vorm (12 muffins) om en zet op een bakblik. Zo voorkom je dat het afdruipende baconvet op de bodem van de oven komt. Mocht je geen muffin vorm hebben, dan kun je vast zelf iets bedenken als

Lees meer
23 december 2016

Warme stoofpeertjes met espressomascarpone

Stoofpeertjes kun je ruim van te voren klaarmaken. Snijdt de peertjes in partjes zodat ze makkelijk warm stoven met een beetje vocht in het gourmetpannetje. En als je het gemakkelijk wil dan koop je kant en klare rode stoofpeertjes. Je kunt ook het diner afsluiten met een warme stoofpeertjes. Verwarm de peertjes dan in een pan op een laag pitje op het vuur.

Lees meer
Hoofdgerecht – 23 december 2016

Peterselie hummus met kikkererwten

Hummus, humus, humous, hoummous of hoemoes…. hoe je het ook schrijft het is een heerlijke dip uit het midden-oosten. Een favoriet bij mensen die plantaardig eten. En ook tijdens het gourmetten fijn voor op een stukje stokbrood of gewoon bij een stukje gebakken vis of vlees.

Lees meer
23 december 2016

Salsa verde met kappertjes en sinaasappel

De lekkerste salsa verde maak je met ansjovis uit het zout. Deze koop je bij een delicatesse winkel, ze zitten in grote blikken met zout. Laat de ansjovis in koud water 20 minuten weken. Spoel onder de koude kraan het zout ervan af. Trek voorzichtig de filets van de graat. Spoel de visjes af en verwijder kleine rug en buikvinnen. Ook zonder ansjovis kun je de kruidensaus maken. Voeg extra dragon of kervel toe voor een verrassende smaak.

Lees meer
Brunch – 23 december 2016

Gebakken paprika met ei en bieslook

Tip: je kunt ook ringen puntpaprika bakken met een kwarteleitje. Leuk voor de paasdagen.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer