Blog

Ei met een kleurtje

Er was eens… Er was eens een man met een kip die gouden eieren legde. Hij slachtte het dier op zoek naar de goudbron. Maar de kip zag er vanbinnen net zo uit als andere kippen. Geen gouden eieren meer. De man verviel tot armoede, aldus de fabel van La Fontaine. Gekkigheid, natuurlijk: gouden eieren.

Blog

Ei met een kleurtje

Er was eens… Er was eens een man met een kip die gouden eieren legde. Hij slachtte het dier op zoek naar de goudbron. Maar de kip zag er vanbinnen net zo uit als andere kippen. Geen gouden eieren meer. De man verviel tot armoede, aldus de fabel van La Fontaine. Gekkigheid, natuurlijk: gouden eieren.

Ei met een kleurtje

Er was eens…

Er was eens een man met een kip die gouden eieren legde. Hij slachtte het dier op zoek naar de goudbron. Maar de kip zag er vanbinnen net zo uit als andere kippen. Geen gouden eieren meer. De man verviel tot armoede, aldus de fabel van La Fontaine.

Gekkigheid, natuurlijk: gouden eieren. Eieren zijn wit en bruin.

Fout! Ik moest jaren geleden op de B&B van een vriendin in Zuid-Limburg passen. Ik liet een logerend Duitse jongetje ’s ochtends de eieren rapen. Hij kwam opgetogen en triomfantelijk binnenrennen, met een groen ei in zijn handen. Een wonder!

Er bestaan kippensoorten die groene, blauwe of turquoise eieren leggen. Een van de bekendste is de Araucanas-kip uit de Andes. Ook het legsel van een Nederlands ras kleurt groen. Die hennen heten Schijndelaar – inderdaad, uit Schijndel – en ze lijken met hun lange nek en staart een beetje op een fazant.

In een Frans vissersdorpje aan de Atlantische kust scharrelt de Marans-kip, een lokaal ras dat rode eieren legt (zie de foto). Als je een Marans met een groenlegger kruist, kun je olijfgroene eieren rapen.

Hoe zit het met de ons vertrouwde witte en bruine eieren? Je zou denken dat witte eieren het product zijn van witte kippen en bruine van bruine kippen. Zo zit het niet. Er zijn witte hennen die bruine eieren leggen en andersom. Bepalend is de kleur van de oorlellen. Zijn die bleek of wit, dan kun je een wit ei verwachten. Zijn ze donkerder of rood, dan is het legsel bruin.

Van alle eieren die Nederland produceert is 60 procent wit en 40 procent bruin. De meeste witte eieren gaan op transport naar het buitenland. De Duitsers en Russen waarderen een maagdelijk wit ei. In Nederland zit het witte ei in het verdomhoekje. Consumenten denken onterecht dat bruine eieren gezonder zijn. Ze kopen de bruine exemplaren hoewel die flink duurder zijn dan de witte.

Witte eieren kwamen in Nederland vroeger uit legbatterijen, die ons zo tegen zijn gaan staan dat we wit met dieronvriendelijk gingen associëren. Legbatterijen zijn verboden sinds 2012. Bruine en witte eieren hebben dezelfde voedingswaarde. De supermarkten slaan een slaatje uit onze goedgelovigheid. Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde wijdde er op 15 oktober 2018 een informatieve aflevering aan. Bekijk die vooral. 

Wit of gekleurd, uiteindelijk gaat het niet om de schaal maar om de inhoud. Geniet ervan, een ei hoort erbij.

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *