Chili van witte bonen en paprika is een recept uit de New York Times, dat ik regelmatig maak. Gewoon een heel lekker gerecht, makkelijk te maken, kindvriendelijk, herfstig en gezond. Door de sojasaus en de harissa komt de umami en pittigheid naar boven. Let wel op dat je niet in één keer de pepers en harissa erbij doet. Als je het te scherp maakt, is het waarschijnlijk niet meer kindvriendelijk. Dan maar wat extra kleingesneden pepertjes als garnering. Als het geheel te dik wordt, kun je er nog wat water bij doen, maar bij mij is dat nooit nodig. Als je de yoghurt en feta niet als garnering gebruikt, kunnen de veganistische vrienden ook gezellig mee-eten. En tot slot: perfect gerecht om in te vriezen, dus maak genoeg.
Bereidingswijze
-
Verhit de olie op middel vuur in een grote pan. Voeg de ui, paprika, fijngesneden peper en wat zout toe.
-
Bak 3 minuten, onder regelmatig roeren, tot de uien zacht beginnen te worden. Voeg de tomaatjes toe en bak 6 tot 7 minuten tot de tomaatjes openbarsten. Zet het vuur iets lager als de uien gaan verbranden. Voeg de harissa, komijn, oregano en knoflook toe en bak 1 minuut tot je de kruiden ruikt. Roer er de sojasaus door, terwijl je goed over de bodem van de pan schraapt.
-
Voeg de bonen en bouillon toe en breng aan een milde kook. Zet het vuur lager tot het geheel suddert. Kook ca. 12 tot 15 minuten tot de saus dikker wordt en de bonen zacht en crèmig. Druk de tomaatjes die niet zijn gebarsten tegen de wand van de pan om ze alsnog te breken.
-
Roer er de spinazie in porties door tot ze geslonken is. Voeg tot slot het sap van de limoen toe en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel over diepe borden en serveer de garnering er los bij, zodat iedereen naar believen kan garneren.
