Blog

Bergen: from fjord to tabel 2

Bergen: from fjord to table! Als je Bergen binnenvliegt, krijg je al een goed gevoel. De eilandjes in het water, wel of niet met gekleurde houten huizen, geven meteen dat bijzondere beeld. Althans voor mij bijzonder omdat ik nog nooit in Noorwegen ben geweest.

Blog

Bergen: from fjord to tabel 2

Bergen: from fjord to table! Als je Bergen binnenvliegt, krijg je al een goed gevoel. De eilandjes in het water, wel of niet met gekleurde houten huizen, geven meteen dat bijzondere beeld. Althans voor mij bijzonder omdat ik nog nooit in Noorwegen ben geweest.

Bergen: from fjord to tabel 2

From fjord to table! Vorige week schreef Clara over ons culinaire reisje naar Noorwegen en deze week vervolg ik ons eet-avontuur daar. Als je een stad wilt verkennen, moet je lopen en dat is wat we vier dagen lang hebben gedaan. Langs onze culinaire adressen, maar vooral ook om kleine pareltjes te vinden.

viskoekje
Gefrituurd viskoekje van zeer fijngemalen vis

Dat je er vis kunt eten, dat wisten we. Maar we wilden ook meer te weten komen over rendier- en hertenworst, bruine kaas, gedroogde walvisworst, viskoekjes en allerlei zoete bollen. Daarvoor gingen we op deze ontdekkingsreis. 

Foodtour

Op dag drie hadden we een foodtour geboekt. Om half 1 werden we aan de kop van een van de havens opgewacht door Victoria. Altijd leuk om ergens naar toe te lopen waar je anders nooit zou komen. Er stonden twee stoelen klaar en een tafel met daarop een paar stukjes stokvis (gedroogde vis, meestal kabeljauw), een cracker met bruine kaas en een glas appelsap. De stokvis dankt zijn naam voor een deel aan het feit dat je de gedroogde vis mooi kunt stapelen (stock). De bruine kaas (Brunost) had ik al zien liggen bij het ontbijt, maar omdat het naast de paté lag, was ik ervan uitgegaan dat het ook een soort dun plakje paté was, niet dus.

De start van de Foodtour: stokvis, brunost en appelsap

Brunost wordt gemaakt van wei met melk of room. Dit laat je enkele uren koken waardoor de melksuikers vrijkomen, karamelliseren en bruin worden.  Om nu te zeggen dat Brunost er aantrekkelijk uitziet, niet echt. Het heeft de vorm van een rechthoekige steen waar men dunne plakjes van snijdt. De heerlijke appelsap wordt van het most van de ‘beroemde’ Noorse appels gemaakt. Lange dagen met veel zonlicht, behoorlijk lage temperaturen en weinig verontreiniging zorgen voor een iets langere rijpingstijd en dat zorgt weer voor die perfecte zuurgraad van deze appels. Het dorpje Gvarv is de appel hoofdstad in Noorwegen en ligt ca. 140 km  ten zuidwesten van Oslo.

Kjøttsuppe, bouillon met lam, varkensvlees, koolrabi, wortel en aardappel

Onze eerste stop was bij een achthoekig, sociaal restaurant Dr. Wiesener. Daar kregen we Kjøttsuppe, huisgemaakte bouillon met lam, varkensvlees, koolrabi, wortel en aardappel. Natuurlijk aten we onderweg uit de hand een overheerlijk viskoekje en eindigden we bij een zeer speciaal café, Dyvekes vinkjeller. Een ‘verborgen’ cafe waar we beneden in de wijnkelder het speciale Kakebille bier dronken. Daarbij kregen we een mooi verhaal bij een kopie van een beroemd schilderij waar de Koning van Denemarken en Noorwegen met zijn maîtresse Dyveke aan zijn voeten zat.

Kakebille bier in de kelder van Dyveke

Clara had al verteld over de moderne, overdekte vismarkt  Wat ons vooral op viel was dat alles zo keurig op de Noorse manier aangelijnd in de koeling lag. En niet alleen deze schaaldieren.

Onze laatste avond aten we bij Spisekronen, ook weer in een beetje achteraf straatje, maar zeker zo lekker als de andere avonden. 

Verse schaal- en schelpdieren keurig op rij in de vismarkt

Food Markt

Soms moet je een beetje geluk hebben. Op onze laatste dag was er een Food Markt in Bryggen. Niet ontzettend groot, maar wel leuk. Veel vis, verschillende soorten worst, één stand met groenten en natuurlijk waren er ook stands met jam en honing. 

Na de foodmarkt nog een laatste koffie met zoet in de oudste coffeeshop van Bergen Det Little Kaffekompaniet, waar we een geweldige Noorse cheesecake en pruimentaart aten. Nou ja oud, 25 jaar noemen wij niet echt oud, maar dat zegt wel iets over deze meer dan leuke plaats. 

Cheesecake en pruimentaart in Det Little Kaffekompaniet

Nelleke en Clara

Nelleke van Lindonk

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *