Trouwe lezers weten zich misschien nog te herinneren dat ik vorig jaar een boerenkool-‘stripper’ had gespot in Florida. Een handig hulpmiddel om snel en eenvoudig zelf boerenkoolbladeren van hun stugge stelen te rissen. Een aanrader, want er gaat niets boven echt verse boerenkool zo van de stronk. Vers geriste boerenkool heeft immers meer smaak dan de heel fijn gesneden panklare boerenkool uit de supermarkt. De boerenkoolstripper bestaat simpelweg uit een ‘oog’vormig plaatje van kunststof met langs de rand gaatjes in verschillende maten, zodat je er ook kruiden mee van hun takjes kunt rissen. Inmiddels is de boerenkoolstripper ook hier online te koop en misschien ook in kookwinkels. Prijs ca. 13,-
Auteur
Clara ten Houte de Lange
Over de auteur
Clara ten Houte de Lange (1955-2024)
Clara ten Houte de Lange heeft aan de wieg gestaan van Uit de Keuken van 8. Een vakvrouw die haar hele werkend leven heeft gewijd aan: gezond eten lekker maken.
Recepten zag Clara als hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.
Gelukkig heeft Clara ook op Uit de Keuken van 8 een mooie culinaire erfenis achtergelaten met meer dan 130 heerlijke, gezonde recepten.
Ontdek nog meer lekkere recepten
Gepofte knolselderij met boerenkool & sorghum
Uitgebreid koken helpt tegen corona-somberen in deze ellenlange winter-lockdown. Ik sta dan ook regelmatig uren achter elkaar in de keuken lekkere dingen uit te vinden. Liefs vegan met vooral groenten, want ook daar kun je heel feestelijk mee voor de dag komen. Dit vegan gerecht is gebaseerd op de gepofte knolselderij waar ik al eerder over schreef. Het bewijs dat je ook met heel alledaagse ingrediënten origineel en feestelijk voor de dag kunt komen.
Lees meerKoolsalade met kurkuma-eieren
Koolsalade met kurkuma-eieren, yoghurt en bacon als ontbijt? Even anders denken, maar dan snel doen. Het is, zeker in het weekend, een heerlijke afwisseling van mijn bijna dagelijkse havermout. In 20 minuten staat je ontbijt - of lunch - op tafel. Wil je er nog een schep gekookte granen bij doen, ga gerust je gang. Zie het recept als een basis. Ik heb palmkool voor dit gerecht gebruikt, maar boerenkool of de buitenste bladeren van groene kool zijn een goed alternatief. Bereidingswijze Verhit de oven tot 185 graden. Verwijder de stelen en nerven van de kool en snijd de bladeren klein. Bak de bacon uit en gooi het vet weg. Het bakken kan in een koekenpan, de oven of tussen keukenpapier in de magnetron. Spreid de kool uit op een bakblik , en meng met je vingertoppen met wat olijfolie en wat zout. Bak ca. 5 minuten tot de kool knapperig is. Verdeel de yoghurt over 4 borden en verdeel daar de kool en de bacon over. Bak de eieren in 3 eetlepels olijfolie. Zorg dat de eieren niet in elkaar overlopen en schep tijdens het bakken wat van de olijfolie over het eiwit. Zodra het wit naar jouw smaak gestold is, zet je het vuur uit en verdeel je de eieren over de borden met kool. Houd de pan schuin en roer de kurkuma door de olie. Verdeel de kurkuma-olie naar smaak over de eieren. Maak naar keuze af met wat peper en citroensap.
Lees meerPannenkoekentaart met boerenkool
Het lenteachtige weer van vorige week zette ons even op het verkeerde been, maar februari begint zoals het hoort weer echt winters. Gemiddeld genomen is februari de koudste maand van het jaar, dus dat wordt nog zeker vier weken lekker genieten van echt wintereten. Gelukkig is wintereten niet meer per definitie traditionele kost. Wintergroenten – en dan met name boerenkool! – hebben zich ontpopt tot kleurige, veelzijdige ingrediënten die meer in hun mars hebben dan stamppot alleen. Je kunt ze ook roerbakken, in de oven roosteren of even blancheren en er een salade van maken. En boerenkool… doet het supergoed in deze overheerlijke pannenkoekentaart, waarvan de pannenkoeken zijn gebakken met een beslag van boekweitmeel. Heel ouderwets en ook weer heel hip, want na jaren van het toneel te zijn verdwenen, is boekweitmeel gewoon weer in de supermarkt te koop. Even geen zin in zo’n pannenkoekentaart, verwerk de pannenkoeken en de boerenkool dan tot lekkere wraps. Verdeel de boerenkool en kaas in een reep over de pannenkoeken, rol deze stevig op en snijd ze schuin door. Ook heerlijk om koud mee te nemen als lunchgerecht. Kortom, ook wintereten kun je heel spanend maken!
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.