Trouwe lezers weten zich misschien nog te herinneren dat ik vorig jaar een boerenkool-‘stripper’ had gespot in Florida. Een handig hulpmiddel om snel en eenvoudig zelf boerenkoolbladeren van hun stugge stelen te rissen. Een aanrader, want er gaat niets boven echt verse boerenkool zo van de stronk. Vers geriste boerenkool heeft immers meer smaak dan de heel fijn gesneden panklare boerenkool uit de supermarkt. De boerenkoolstripper bestaat simpelweg uit een ‘oog’vormig plaatje van kunststof met langs de rand gaatjes in verschillende maten, zodat je er ook kruiden mee van hun takjes kunt rissen. Inmiddels is de boerenkoolstripper ook hier online te koop en misschien ook in kookwinkels. Prijs ca. 13,-
Kool & kool
Kool… het lijkt zo’n doodgewone wintergroente. Tot je er wat dieper induikt. Dan blijkt kool een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zo blijkt de Brassica Oleracea – dit is de Latijnse naam voor de totale koolfamilie – over de hele wereld onnoemelijk veel eetbare soorten te hebben voortgebracht. Het lijkt waarschijnlijk dat de eerste ‘oer’kolen in het Middellandse zeegebied al zo’n 5000 jaar geleden in cultuur werden gebracht.
Lees meerEen cadeautje voor boerenkool liefhebbers
Boerenkool hoort wat mij betreft in de categorie ouderwetse wintergroente. Ik denk aan kou, open haard, kuiltje met jus, samen eten, schaatsen, een grote rookworst, en mijn vader die daar altijd mosterd bij at. Maar in de loop der jaren is boerenkool heel veel meer geworden. Inmiddels weten we dat er veel onverwachte recepten met
Lees meerBoerenkool, echte wintergroente of niet?
Is boerenkool nu een echte wintergroente of niet, dat vroeg ik mij eind verleden jaar tijdens een vakantie in Mexico af. Want voor ons is boerenkool vooral een wintergroente. Vroeger werd het bovendien alleen gegeten als het gevroren had want dan wordt het zetmeel in de plant omgezet in suiker en dat maakt de boerenkool
Lees meer