Is boerenkool nu een echte wintergroente of niet, dat vroeg ik mij eind verleden jaar tijdens een vakantie in Mexico af. Want voor ons is boerenkool vooral een wintergroente. Vroeger werd het bovendien alleen gegeten als het gevroren had want dan wordt het zetmeel in de plant omgezet in suiker en dat maakt de boerenkool iets zoeter en daardoor ook lekkerder. Tegenwoordig worden er andere rassen geteelt die hebben die vorst niet meer nodig.
Maar winter was het in Mexico absoluut niet. De zon scheen volop en het was gemiddeld zo’n 30 °C in Yucatan. Toch hebben we bij deze zomerse temperaturen diverse keren boerenkool gegeten!
Buiten de authentieke Mexicaanse gerechten stonden er namelijk bij bijna in elk eettentje en restaurant gerechten met boerenkool op de kaart. Vaak werden de jonge blaadjes rauw in salades verwerkt maar ook kregen we onder andere geroosterde en gefrituurde boerenkool op ons bord. Ik vond dat toch wel bijzonder want bij boerenkool denk ik niet direct aan een zomers gerecht en al helemaal niet aan Mexico.
Het lekkerste boerenkoolgerecht aten wij bij Restaurant Arca in Tulum, een Ceasarsalade met boerenkool, bimi en parmezaancrisp. Zo vreselijk lekker en zo verrassend. Maar ook de salade van boerenkool, bietjes, hummus en kaasballetjes die we ergens op het strand aten was geweldig van smaak. En verder werden jonge boerenkoolblaadjes verwerkt in allerlei groene salades en garnituur. Ik ben er niet achter gekomen of boerenkool nu ook echt in Mexico verbouwd wordt of dat de groente geïmporteerd wordt. Voor mij was het in ieder geval een eye-opener om boerenkool ook eens te verwerken in andere gerechten dan wij gewend zijn en deze groente in een heerlijke salade op een zonovergoten strand te eten.