Blog

Bespaar energie, kook bewust

Bespaar energie, kook bewust. Wat een winter staat ons voor de deur. Voor het eerst hoop ik dat die klimaatverandering even doorzet. Normaal zou ik het juist heerlijk vinden als het weer eens lekker ging vriezen, maar de komende winter liever even niet. Met die gigantisch oplopende energieprijzen zullen we het deze winter al moeilijk genoeg krijgen.

Blog

Bespaar energie, kook bewust

Bespaar energie, kook bewust. Wat een winter staat ons voor de deur. Voor het eerst hoop ik dat die klimaatverandering even doorzet. Normaal zou ik het juist heerlijk vinden als het weer eens lekker ging vriezen, maar de komende winter liever even niet. Met die gigantisch oplopende energieprijzen zullen we het deze winter al moeilijk genoeg krijgen.

Bespaar energie, kook bewust

Bespaar energie, kook bewust. Wat een winter staat ons voor de deur. Voor het eerst hoop ik dat die klimaatverandering even doorzet. Normaal zou ik het juist heerlijk vinden als het weer eens lekker ging vriezen, maar de komende winter liever even niet. Met die gigantisch oplopende energieprijzen zullen we het deze winter al moeilijk genoeg krijgen. Natuurlijk kunnen we de verwarming die al op 19 °C staat nog een graadje of twee lager zetten. Met een extra dikke trui, twee paar sokken aan en netjes elke keer het licht ook weer uitdoen kom je dan de winter wel door. En het tegenwoordig al heel gewone ‘om de dag douchen’ kunnen we oprekken tot twee keer per week. Of zo als vroeger: één keer per week in de tobbe. Iedereen in hetzelfde water, vader eerst ;-). Zover zal het hoop ik niet komen, maar dat we een stapje terug moeten doen is zeker.

Bespaar energie, leef bewust

Bespaar energie, kook bewust. Wat een winter staat ons voor de deur. Voor het eerst hoop ik dat die klimaatverandering even doorzet. Normaal zou ik het juist heerlijk vinden als het weer eens lekker ging vriezen, maar de komende winter liever even niet. Met die gigantisch oplopende energieprijzen zullen we het deze winter al moeilijk genoeg krijgen. Natuurlijk kunnen we de verwarming die al op 19 °C staat nog een graadje of twee lager zetten. Met een extra dikke trui, twee paar sokken aan en netjes elke keer het licht ook weer uitdoen kom je dan de winter wel door. En het tegenwoordig al heel gewone ‘om de dag douchen’ kunnen we oprekken tot twee keer per week. Of zo als vroeger: één keer per week in de tobbe. Iedereen in hetzelfde water, vader eerst ;-). Zover zal het hoop ik niet komen, maar dat we deze winter tijdelijk een stapje terug moeten doen is zeker.

Bespaar energie, kook bewust

Maar ik hoor eigenlijk niemand over die andere energievreter: eten koken! Sterker nog, op Instagram blijven de lekkerste recepten je om de oren vliegen, zonder dat iemand gewag maakt van hoeveel gas of elektriciteit daar mee gemoeid zal zijn. Misschien moeten we ook dat knopje in ons hoofd omzetten en iets energiebewuster gaan koken. Gewoon om Poetin en de zijnen te pesten. Hier een paar tips:

Maak gebruik van restwarmte

Maak gebruik van restwarmte! Zet als het gerecht eenmaal kookt een deksel op de pan en draai de warmtebron zo laag dat het gerecht nog net  kookt. Bij aardappelen, rijst, pasta of groenten kun je de warmtebron halverwege de normale kooktijd gewoon uitdraaien. De pan en het water geven nog zoveel warmte af, dat de ingrediënten gewoon gaar worden. Daarmee bespaar je toch zeker een derde van de energie. En dat elke dag weer.

Stoompan & snelkookpan

Ook met een stoompan kun je energie besparen als je meer lagen ingrediënten boven elkaar tegelijkertijd laat garen. Scheelt de helft aan energie! Een snelkookpan kun je inzetten bij ingrediënten en gerechten die meer tijd nodig hebben. Door de hoge druk die in de pan ontstaat, krijg je een hogere kooktemperatuur en worden ingrediënten sneller gaar. Handig bij het bereiden van suddervlees, stoofgerechten en erwtensoep. Ik zeg er wel bij dat ik die snelkookpan altijd een onding heb gevonden, omdat ik niet even kan kijken hoe het gaat. Maar er zijn mensen die er dolenthousiast over zijn en je bespaart zonder twijfel energie!

Hooikist

Doe mij maar een ouderwetse hooikist of een modernere variant. Daar zet je de pan met het aan de kook gebrachte gerecht in en sluit alles goed af. Het hooi isoleert zo goed, dat de warmte niet weg kan. Ideaal voor gerechten die langer moeten garen, zoals stoofvlees en zo. Vroeger zette ik ook weleens een pan in mijn bed om het gerecht te laten garen. Dan had je meteen een warm bed, maar de kans op lekken was wel groot. De pan in een slaapzak wikkelen kan ook.

Eenpansgerechten

Ook met eenpansgerechten bespaar je natuurlijk energie. Van stamppot tot maaltijdsoep of goulash! Alles in één pan tegelijk gaar koken of smoren. Handig om meteen een dubbele portie te maken, dat kost nauwelijks meer energie. En het opwarmen een paar dagen later kost minder energie dan een hele maaltijd koken. Voor twee personen kun je ook de wok gebruiken. Alle ingrediënten even aanbakken, beetje water erover sprenkelen en met het deksel erop nog een paar minuten nagaren.

De gezelligste oplossing: samen eten

Deze tips klinken misschien wat saai, energie besparen kan vast ook leuker! Doe het samen met vrienden en eet zeker één of twee keer in de week samen. Om de beurt bij het ene of het andere gezin. Dan kook je om de beurt en deel je de energie. Houd het wel bij een gewone maaltijd zonder liflafjes en voorafjes. Die kosten juist weer extra energie. Een koud toetje mag natuurlijk wel. En bedenk: met meer mensen in een kamer heb je het minder koud! Zo komen we met z’n allen die winter wel door!

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *