Blog

Banquet: een aanrader in Parijs

Banquet is denk ik een van de beste/leukste/interessantste tentoonstellingen over eten die ik de laatste jaren heb gezien. Samen met andere enthousiaste bezoekers was ik onder de indruk van de creativiteit van Banquet.

Blog

Banquet: een aanrader in Parijs

Banquet is denk ik een van de beste/leukste/interessantste tentoonstellingen over eten die ik de laatste jaren heb gezien. Samen met andere enthousiaste bezoekers was ik onder de indruk van de creativiteit van Banquet.

Banquet: een aanrader in Parijs

Zelf proberen

Banquet is denk ik een van de beste/leukste/interessantste tentoonstellingen over eten die ik de laatste jaren heb gezien. Banquet is te zien op de tweede etage van het wetenschapsmuseum Cité Sciences et Industrie in het 19de arrondissement van Parijs. Een groot modern gebouw met meerdere tentoonstellingen en events. Banquet blijft tot eind van de zomer en daarna gaat deze tentoonstelling hopelijk reizen zodat nog veel meer mensen en kinderen ervan kunnen genieten. Bij elk onderdeel was de uitleg in het Frans, Engels en Spaans.

Even zelf slagroom kloppen

Ik neem je even mee. Als je bij Banquet binnenloopt is het meteen raak. Op schermen aan de muur leggen verschillende chefs kookhandelingen uit, zoals slagroom kloppen en deeg rollen. Voor deze schermen staan in dit geval bij de één een lege kom met een garde en bij de andere een deegroller op een platte schijf met gekleurde ringen om de maat van het uit te rollen deeg aan te geven. Na de uitleg doe je zoals de chef vertelt en je begint met kloppen of rollen terwijl je op het scherm voor je ziet of het goed gaat. Na een minuut krijg je te zien of je de slagroom goed geklopt hebt en of je je deeg in een mooie cirkel hebt gerold. Je realiseert je meteen dat oefening kunst baart en dat het met de hand kloppen van slagroom toch minder makkelijk is als je dacht. 

Het ballet van keukengereedschap

Loop je iets verder dan is er een groot soort open kast met tegen de achterwand 4 panelen met daarop gemonteerd: pannen, messen, servies en bestek met de mededeling: La Danse des Ustensiles. Het keukengereedschap danst op muziek. Aan de overkant kun je een grote taart proberen te maken of luisteren naar chefs die vertellen over hun signature dish. 

uitleggen in de overhou het kookproces werkt

Ook draaien er goed gemonteerde video’s van chefs, al staande in een pan soep of zittend op een bakblik in de oven, waarin ze uitleggen hoe de soep gemaakt wordt en wat kruiden en vet doen tijdens het bereiden. Loop je verder dan kun je kleine proefjes doen waarbij je moet raden wat er in het cakeje of chocolaatje zit, waarvan de kleur, reuk of textuur is veranderd. Je kunt luisteren naar het kraken van een croissant, Marmite ruiken, kijken of je de tafelmanieren kent, enzovoort. 

Een denkbeeldige maaltijd

Het klapstuk is in een schemerige eetzaal waar een lange witte tafel staat met ongeveer 30 stoelen. De tafel is van een soort spaanplaat en gedekt met borden en wijnglazen, die vastzitten aan de tafel. We gaan zitten op een van de stoelen en de virtuele show kan beginnen. De obers begroeten ons vanaf de wanden, de tafel wordt overgoten met geprojecteerde bloemen, je krijgt bestek en een servet. De muziek speelt en het eerste gerecht verschijnt op je bord; Semi-pride de coquillage, dan volgen Tomates en jeu de Textures, Homard Miso, aubergine, Canard, cassis et betterave en we eindigen met Pièce Montée Liquide. Natuurlijk wordt er ook een glas wijn bij geserveerd. Voor je bord op de rand van de tafel zit een klein gaatje zodat je de gerechten ook kunt ruiken. Ik heb 8 minuten met open mond alles over me heen laten komen, en ik was niet de enige. Wat een creativiteit en wat een pret. Een meer dan leuke tentoonstelling tot 7 augustus voor iedereen die wel en niet in eten geïnteresseerd is.

Nelleke van Lindonk

Wat gebeurt er tijdens het maken van soep
Proeven en leren
Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *