door Rineke Dijkinga
‘Er warmpjes bij zitten’, dat is zeker als het buiten koud is echt belangrijk voor het goed functioneren van lichaam en geest. Onlangs verzamelde ik een flinke emmer vol tamme kastanjes. Echt mooie exemplaren dit jaar. De volle emmer zette ik buiten bij de keukendeur tot ik tijd had de kastanjes tot iets lekkers te verwerken, maar door allerlei onverwachte drukte duurde dat langer dan gedacht. Na vijf dagen drong het tot me door dat de emmer steeds wat leger werd. De dader was snel gespot: een eekhoorn die de kastanjes vakkundig uit de emmer hengelde en meesleepte. En ze zijn hem van harte gegund natuurlijk: een eekhoorn houdt geen winterslaap en moet dus wel te allen tijde over een rantsoentje kunnen beschikken. ‘Mijn’ kastanjes, die ik in gedachten al had omgetoverd tot heerlijke ‘warme en verwarmende’ gerechten gaan nu de eekhoorn warm houden.
Slim bedacht van Moeder Natuur
Er warmpjes bij zitten. Of je liever iets kouds of warms eet is persoonlijk, maar hangt logischerwijs ook samen met het seizoen. In de winter heb je nu eenmaal meer zin in een warme soep dan in een salade. Bovendien: In de herfst en winter groeien hier immers vooral gewassen die je moet verwarmen voor je ze kunt eten. En in lente en zomer kun je veel gewassen ook rauw eten. Slim bedacht van Moeder Natuur.
Je spijsverteringsvuur
Heb je er wel eens bij stilgestaan dat het verteren van warm eten minder energie kost dan het verteren van koude gerechten? Koud eten moet immers eerst in je maag worden opgewarmd tot het op lichaamstemperatuur is. Pas dan kunnen al jouw spijsverteringsenzymen en -sappen het voedsel verteren. Dat verteren kost energie en koud eten verteren kost nog meer energie. Je dooft je ‘spijsverteringsvuur’ zeggen de Chinezen als je te veel koud of verkoelend voedsel eet.
Zuinig met energie
Met energie moet je lichaam zuinig omgaan: ALLE functies en processen in je lichaam en brein zijn immers afhankelijk van energie. In de herfst en winter moet er simpelweg meer energie geïnvesteerd worden om je warm te houden dan in de zomer. Lees hier verder hoe dat werkt in de inleiding van een van mijn boeken.
Warm en verwarmend
Het lijkt dus logisch om je lichaam geen energie te laten ‘verspillen’ aan het opwarmen van koud voedsel in het koude jaargetijden. Maar ook in tijden van chronische stress, waarin het gros van al je energie gebruikt wordt om jou er optimaal doorheen te loodsen, is het logischer om voedsel te kiezen dat al warm is. Luister hier ook mijn verhaal erover bij Gezondheidsnieuwsradio.nl
Of…..en dat vind ik zelf een heerlijke manier: koud voedsel kan toch verwarmend zijn. Een uitgangspunt van de Ayurvedische voedingsleer. Lees hier verder.
En mijn overgebleven kastanjes? Die heb ik gebruikt voor dit overheerlijke recept met overwegend verwarmende ingrediënten. om er warmpjes bij te zitten. :
Zoete aardappelmuffins met kastanjes
(voor 18-20 stuks)
250 gram geschilde zoete aardappel
200 gram appel (goudreinet bijvoorbeeld*)
50 gram extra vierge kokosolie
100 gram amandelmeel**
50 gram fijngemalen gestoomde/gepofte kastanjes of kastanjemeel
1 theelepel speculaaskruiden
(snufje vanillepoeder)
rasp van een biologische sinaasappel of citroen
75 gram grof gehakte noten
snufje Keltisch zeezout
(20-30 gram honing of kokosbloesemsuiker)
(40 gram cacaonibs)
2 eieren
3 gram baksoda (natriumbicarbonaat)
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 140 °C.
Snijd de geschilde zoete aardappel in grove stukken en maal deze fijn in de keukenmachine. Schep de gepureerde zoete aardappel in een ruime kom.
Doe hetzelfde met de appel. Als de appel onbespoten is, kun je de schil laten zitten.
Smelt de kokosolie in een vuurvast kommetje in de oven of au bain-marie.
Meng de gepureerde appel met kokosolie, amandelmeel, gepofte kastanjes, speculaaskruiden, vanillepoeder, sinaasappelrasp, gehakte noten, zeezout en naar wens ook honing en cacaonibs door de zoete aardappelpuree. Proef even en voeg eventueel nog specerijen toe.
Klop dan in een andere kom de eieren met de baksoda schuimig en spatel dit ook door het zoeteaardappelmengsel.
Verdeel dit beslag over een taartvorm van 22 centimeter Ø of over 18 à 20 muffinbakjes. Plaats in het midden van de oven en bak in circa 40 minuten goudbruin en gaar.
Laat de taart of muffins op een taartrooster goed afkoelen.
Bewaar wat overblijft in de koelkast in een luchtdicht afgesloten trommel of vries ze in. Lekker als ontbijt, maar ook erg lekker bij een wat zoetere soep als pompoensoep. Laat dan de cacao-nibs en kokosbloesemsuiker of honing achterwege.
Recept uit het boek “Je Brein vitaal-met elke hap een gezonde stap”.
*Wil je een verwarmende fruitsoort gebruiken? Kies dan voor ca. 100 gram gewelde gepureerde ongezwavelde abrikozen.
**amandelmeel is noch verwarmend noch verkoelend. En wordt daarom aangemerkt als neutraal.