Category: Vegetarisch

Bijgerecht - 16 januari 2017

Zelf zuurkool maken; een leuke winterklus

Zelf zuurkool maken vind ik een van de leukste dingen om te doen en als je een flinke hoeveelheid maakt kun je er zeker de hele winter van eten. Er is niets ingewikkelds aan het maken van zuurkool. Het enige dat het je kost is een flinke hoeveelheid kool, zout, wat specerijen en een paar lamme armen. Juist om dit laatste doe ik dit soort klussen graag samen met een aantal andere enthousiastelingen. Je kunt elkaar afwisselen met stampen, een grote hoeveelheid werk je met elkaar makkelijker weg en het is nog gezellig ook. Witte zuurkool maak ik altijd in de herfst dan is witte of savooiekool lekker goedkoop en ik vul 2 flinke zuurkoolpotten van zo’n 25 l. We doen dat op een zonnige dag buiten en maken er dan een echte zuurkooldag van door de dag af te sluiten met zuurkoolstamppot (gemaakt van zuurkool van het vorige seizoen), draadjesvlees en/of rookworst. Gezellig samen rond het kampvuur of een stel vuurkorven! Maak voor een eerste keer een kleine hoeveelheid van een paar kilo. Vind je het leuk en bevalt het resultaat dan kun je een volgende keer voor een grotere hoeveelheid gaan. In dit recept gebruik ik rodekool omdat dat je zuurkool van rodekool niet kant en klaar kunt kopen, dat maakt het net iets spannender en zuurkool van rodekool heeft een prachtige helderrode kleur. En als de zuurkool klaar is maak je er een lekkere van. voor 2 potten van 2 liter Bereidingstijd: 60 min. (+ 3-4 weken fermenteren)

Lees meer
Brunch - 23 december 2016

Gebakken paprika met ei en bieslook

Tip: je kunt ook ringen puntpaprika bakken met een kwarteleitje. Leuk voor de paasdagen.

Lees meer
Vegetarisch - 14 december 2016

Paddenstoelen met tijm, gebakken aardappelen en bimi

Voor vegetariërs een heerlijk en makkelijk gerecht met paddenstoelen. Ik koop ze op woensdag op de Biologische markt in Den Haag, wat een keuze op dit moment.

Lees meer
Vegetarisch - 14 december 2016

Pompoensoep met gember en bietenboompjes

In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwen bekend om de goede werking op de maag en de spijsvertering.  Maak een dunnere soep met meer bouillon als het als voorgerecht wordt gegeten of een dikkere soep als u hem eet na een lekkere wandeling als lunch.

Lees meer