Blog

Omakase -Sushi

In Nederland kennen we het verrassingsmenu, in Japan heet dat omakase. Als ik het woord opzoek in het Japanse woordenboek betekent makaseru ‘toevertrouwen’ en het woordje ‘o’ is een voorzetsel dat staat voor respect. Dan komt het woord omakase eigenlijk neer op ‘iemand iets met respect toevertrouwen’.

Blog

Omakase -Sushi

In Nederland kennen we het verrassingsmenu, in Japan heet dat omakase. Als ik het woord opzoek in het Japanse woordenboek betekent makaseru ‘toevertrouwen’ en het woordje ‘o’ is een voorzetsel dat staat voor respect. Dan komt het woord omakase eigenlijk neer op ‘iemand iets met respect toevertrouwen’.

Omakase -Sushi

Ja, en dat doe je met een chef als je omakase bestelt. Omakase begon in de chique sushi restaurants in Japan. Tot ongeveer 1990 waren sushi restaurants duur en alleen de gastronomen aten er. Zij hadden kennis en wisten alles over de vissoorten die bij het maken van sushi gebruikt werden. Uit respect voor de sushi chef werd er nauwelijks alcohol bij gedronken. Rond 1990 kwamen er meer toeristen naar Japan en zij hadden geen schroom om in een van deze chique sushi restaurants te eten. Langzamerhand volgden ook de Japanners en ontstond het Omakase-Sushi menu.

Japanse Cultuur

Een tasting- of verrassingsmenu zeggen wij hier, je laat het aan de chef over. In Nederland is het omdat we graag verrast willen worden, maar in Japan gebeurt het ook om andere redenen. In Japan speelt cultuur een belangrijke rol. Ben jij de gastheer of -vrouw, dan ben je dat ook in alle opzichten. Hoe fijn is het dan om omakase te bestellen. Je laat de chef kiezen waardoor jij niet verantwoordelijk bent, je schept niet op omdat je alles weet en je laat respect voor de chef zien. En voor de chef is het ook mooi. Hij hoeft geen nee te verkopen, werkt met lokale producten, kan een mooie mix maken tussen de verschillende kwaliteiten vis en ter plekke nog iets creatiefs verzinnen.

Het wordt steeds meer mode om het woord Omakase in Japan te gebruiken. Je hoort het in de cocktailbar, de modewinkel, de kapper en zelfs de verhuisservice heeft een omakase pakket.

Omakase komt dichterbij

Dat het woord omakase niet alleen meer in Japan bestaat, bewijst de Michelin gids van 2020. In Chicago kregen 5 restaurants voor de eerste keer een ster, drie van deze waren gespecialiseerd in Omakase: de Kikko Omakase bar, Omakase Yume en Mako.  Gelukkig kunnen we ook in Nederland bij een aantal restaurants genieten van een heerlijk Omakase-Sushi menu.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *