Blog

Olijfolie: vroege oogst, hoge kwaliteit

De bus bracht ons van Sevilla naar olijfgaarde Basilippo, buiten het stadje El Viso del Alcar. Hier produceren ze olijfolie van sterrenklasse. Basilippo is een familiebedrijf. De familie woont tussen de olijfbomen. Hun motto is dat ze met de bomen ‘praten’. Daarmee bedoelen ze niet hetzelfde als prinses Irene. De werkers kijken geregeld naar elke

Blog

Olijfolie: vroege oogst, hoge kwaliteit

De bus bracht ons van Sevilla naar olijfgaarde Basilippo, buiten het stadje El Viso del Alcar. Hier produceren ze olijfolie van sterrenklasse. Basilippo is een familiebedrijf. De familie woont tussen de olijfbomen. Hun motto is dat ze met de bomen ‘praten’. Daarmee bedoelen ze niet hetzelfde als prinses Irene. De werkers kijken geregeld naar elke

Olijfolie: vroege oogst, hoge kwaliteit

De bus bracht ons van Sevilla naar olijfgaarde Basilippo, buiten het stadje El Viso del Alcar. Hier produceren ze olijfolie van sterrenklasse.

Basilippo is een familiebedrijf. De familie woont tussen de olijfbomen. Hun motto is dat ze met de bomen ‘praten’. Daarmee bedoelen ze niet hetzelfde als prinses Irene. De werkers kijken geregeld naar elke boom. Die blaadjes worden verdacht geel, die boom moet misschien een scheutje water. Individuele behandeling.

De beste olijfolie staat bekend als ‘extra vierge’, olie van de eerste persing. Maar dit gaat Basilippo niet ver genoeg. Dit biologische bedrijf vervroegt de oogst met een of twee maanden. De oogst begint half oktober en loopt tot eind november. De familie hanteert strakke regels. De olijven mogen geen schade oplopen. Dus liever ‘s nachts oogsten dan in de brandende zon. Niet uit de bomen ranselen, maar met de hand plukken of met een methode waarbij de boom zachtjes trilt. De olijven opvangen op een doek in plaats van ze te laten blutsen op de grond. De oogst verdelen over kleine tonnen en niet hoog opstapelen op karren waar ze elkaar verdrukken. Olijven die toch gekwetst zijn geraakt, worden er met de hand uitgevist.

De geoogste olijven blijven zo kort mogelijk liggen. Binnen twee uur worden ze verwerkt en dan verder tot olie verwerkt in schone machines.

Het resultaat is ongekend. Diverse soorten olijfolie met fluweelzachte smaak, met een reeks van toepassingen. De First Days of Harvest voor dressings, de Manzanilla voor pasta, de Arbequina voor vis en sauzen, en de Picual voor vlees.

In sterrenrestaurants gebruiken koks tegenwoordig vaak smaakmakers van Aziatische herkomst. Ze zouden ook kunnen denken aan de olijfolie van Basilippo. In de gaarde staat een winkeltje met producten waarin smakelijke olijfolie is verwerkt. Bijvoorbeeld olijfolie gemengd met sinaasappel of vanille. Heerlijk bij chocola en fruit. En wat te denken van olijfolie-ijs? Een wereld gaat open.

Je kunt naast het winkeltje ook lunchen, met olijfolie in een hoofdrol. Het meest verassende was een klein dessert van chocolade ijs met olijfolie met sinaasappel en enkele korrels zeezout. De schillen van de sevilla sinaasappels waren hiervoor 1 jaar meegetrokken in de olijfolie. Vanuit Sevilla worden olijfolieboerderijtours georganiseerd met proeverij. Een aanrader.

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *