Blog

Een weekend eet-pret voor de hele familie

Voor werk ben ik drie weken in Amerika en ik heb geluk. Ik maak een heerlijk weekend met eet-pret voor de hele familie mee. Van pompoenen tot chili tot Collard Greens uit de Zuidelijke Staten. Een weekend vol muziek, lekker eten en blije mensen.

Blog

Een weekend eet-pret voor de hele familie

Voor werk ben ik drie weken in Amerika en ik heb geluk. Ik maak een heerlijk weekend met eet-pret voor de hele familie mee. Van pompoenen tot chili tot Collard Greens uit de Zuidelijke Staten. Een weekend vol muziek, lekker eten en blije mensen.

Een weekend eet-pret voor de hele familie

Funnel Cakes op Pompoen festival

Voor werk ben ik drie weken in Amerika en ik heb geluk. Afgelopen weekend waren er drie festivals in Sarasota (Florida), die alle drie met eten te maken hadden. 

Collard Greens Festival

Zaterdag bezocht ik de 5e editie van Big Mama’s Collard Greens Fest. Een festival waar ‘Collard Greens’ en de cultuur van de Zuidelijke Staten van Amerika wordt gevierd. Collard Greens is een soort losbladige kool, die wij eigenlijk in Nederland niet kennen. De groene bladeren – soms wel tot 75 cm hoog – groeien als een plant met losse bladeren uit de grond. De bladeren zijn, in tegenstelling tot boerenkool, niet gekruld. Was het vroeger onkruid voor veel mensen, tegenwoordig is het, zeker in de Zuidelijke Staten, een basis voor veel gerechten. Het is supergezond en wordt met vlees, of andere groenten gemengd. 

Collard Greens Festival in Sarasota
Wie zou het lekkerste Collard Greens gerecht maken?
Even proeven van dit Collard Greens gerecht met vlees

Pumpkin Festival

Zondagochtend was het tijd voor de 30ste editie van het ‘pumpkin’ festival. Van 9 tot 5 was er van alles te doen. Over het terrein verspreid lagen er pompoenen, er was een doolhof door het maisveld, ponyritjes, een vlindertuin, een treintje, een kinderboerderij, enzovoort. Pret voor de hele familie. Maar de meer dan veertig kraampjes met eten hadden mijn aandacht. Niet de kramen met popcorn, ijs, suikerspin en ander zoet, maar onder andere die met funnel cakes, bloomed onions (een gefrituurde, tot bloem opengesneden ui), corn dogs en gefrituurde groenten. 

Een van de pompoen decors
Bloomed onions
De stand met o.a. bloomed Onions

Chili Cook-Off

Op zondagmiddag was er van 2 tot 5 in het centrum van Sarasota de 21ste Chili Cook-Off. Het is er al een groot feest als we rond 3 uur aankomen. Twaalf brandweercorpsen uit de omgeving koken hun eigen chili-recept en de bezoekers kiezen de ‘Best Firehouse Chili 2021’. Natuurlijk kun je alleen komen genieten van de sfeer en de muziek, maar ik wilde mijn favoriete chili ontdekken. Je koopt een kaartje waarop 12 rondjes met een letter staan, je pakt een lepeltje en loopt langs de 12 kramen. Daar krijg je een klein bakje chili en proeft. Het betreffende kraamnummer wordt aangekruist door een brandweerman, vanzelfsprekend met een mooi verhaal waarom hun chili de lekkerste is. 

Een van de chili cook-off stands met enthousiaste brandweermannen
De proefbakjes, gevuld met chili.

Ik hield steeds in mijn hoofd mijn top drie bij om niet de kluts kwijt te raken. Tot ik uiteindelijk mijn stem kon uitbrengen (D was mijn favoriet). Het is fijn om het met een aantal mensen te doen en dan te horen: “eerst had ik E als lekkerste, maar toen vond ik G eigenlijk beter”. Er werd flink gediscussieerd in onze groep. Ik ben altijd jaloers op dit soort festivals, de sfeer is zo goed. Als je dit 21 keer kunt organiseren weet je wel hoe het werkt. Na afloop van ons proefwerk smaakte dat koude biertje wel heel erg lekker. 

kaartjes
het kaartje om je favoriet op aan te tekenen
En het uitbrengen van mijn stem. De winnaar is nummer D

Dit was met recht een weekend eet-pret om nog lang van na te genieten.

Een feest voor de hele familie, de Chili – Cook-Off

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *