Blog

Een nieuw diplomatiek middel: mee-eten

De leden van het nieuwe kabinet zijn geselecteerd op wendbaarheid bij het innemen van standpunten. Maar zou er ook gekeken zijn naar hun diplomatieke vaardigheden?

Blog

Een nieuw diplomatiek middel: mee-eten

De leden van het nieuwe kabinet zijn geselecteerd op wendbaarheid bij het innemen van standpunten. Maar zou er ook gekeken zijn naar hun diplomatieke vaardigheden?

Een nieuw diplomatiek middel: mee-eten

De leden van het nieuwe kabinet zijn geselecteerd op wendbaarheid bij het innemen van standpunten. Maar zou er ook gekeken zijn naar hun diplomatieke vaardigheden?

Onze nieuwe bewindslieden doen er goed aan het artikel te lezen dat de New York Times publiceerde over hoe Janet Yellen haar diplomatieke rol invult.

Yellen, een kleine maar onverzettelijke vrouw, is de treasurer  van de Amerikaanse regering. De bewaker van de schatkist; de minister van Financiën, zeg maar. In de afgelopen drie jaar heeft ze bijna 500.000 kilometer afgelegd om her en der met vertegenwoordigers van regeringen, banken en het zakenleven te overleggen. Om te praten over handelstarieven en dat soort taaie onderwerpen. Maar Yellen geeft er een zwierige draai aan.

Op haar diplomatieke rondreizen snuift Yellen graag de cultuur op van de streken en landen waar ze terecht komt. Ze bereidt zich grondig voor en laat zich voor overleg uitnodigen in restaurants en barretjes waar het lokale eten geserveerd wordt. En dus eet ze in Mexico City mayonaise gemengd met friszurige mieren. Of ze waagt zich aan 25-jarige knoflook in een Iraans restaurant. Of aan paddo’s – paddestoelen met hallucinerend effect – in Peking.

De in stijf pak gehesen bobo’s die Yellen ontvingen, keken in het begin wel op van het eigenzinnige gedrag van Madame Treasurer. Ze draaiden bij toen ze merkten dat de onderhandelingen er niet onder leden, integendeel. Bovendien werd Yellen een serieus te nemen fenomeen op de sociale media. Hordes Chinezen gingen uit hun dak toen ze op foto’s zagen dat Yellen met stokjes at. Ze voelden zich gewaardeeld.

Yellen bleef nuchter. Eten met stokjes, dat kan iedereen in Washington, New York en California, zei ze.

Ja, daar wel. Maar zou Trump het ook kunnen?

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *