Blog

Een Japans kookboek met meer dan alleen receptuur

Recepten van een vader, een chef, een smulpaap en een ‘buitenstaander’. Dat is de ondertitel van The Gaijin Cookbook over de Japanse keuken. En met buitenstaander (Gaijin) bedoelt Ivan Orkin, dat hij altijd een buitenstaander in Japan is en zal blijven. Mijn favoriete kookboeken zijn altijd de kookboeken die ik naast mijn bed kan leggen.

Blog

Een Japans kookboek met meer dan alleen receptuur

Recepten van een vader, een chef, een smulpaap en een ‘buitenstaander’. Dat is de ondertitel van The Gaijin Cookbook over de Japanse keuken. En met buitenstaander (Gaijin) bedoelt Ivan Orkin, dat hij altijd een buitenstaander in Japan is en zal blijven. Mijn favoriete kookboeken zijn altijd de kookboeken die ik naast mijn bed kan leggen.

Een Japans kookboek met meer dan alleen receptuur

Recepten van een vader, een chef, een smulpaap en een ‘buitenstaander’. Dat is de ondertitel van The Gaijin Cookbook over de Japanse keuken. En met buitenstaander (Gaijin) bedoelt Ivan Orkin, dat hij altijd een buitenstaander in Japan is en zal blijven.

Mijn favoriete kookboeken zijn altijd de kookboeken die ik naast mijn bed kan leggen. En dat is dit kookboek beslist. Heerlijk om er in te lezen hoe een recept is ontstaan, waar het recept vandaan komt, en ook de persoonlijke verhalen. Dit kookboek is van Ivan Orkin, een Amerikaan die al op jonge leeftijd naar Japan verhuist, vloeiend Japans spreekt en twee Ramen restaurants in Tokyo opzet, maar er nog altijd niet helemaal bij hoort. Hij is met een Japanse vrouw getrouwd en er zijn 3 zonen. Tegenwoordig leven ze in New York, waar Orkin ook twee Ramen restaurants heeft.

Orkin heeft zijn boek opgezet in zes hoofdstukken: Eat More Japanese, Open To Anything, Empathy, Otaku (Geeking Out), Good Times en New Year’s. Dat alleen al vind ik meer dan leuk. Bij elk hoofdstuk staan verhalen over de manier van leven en eten in Japan en de belangrijkheid van alles wat met eten te maken heeft. Er zijn een groot aantal recepten die ik heb aangekruist om te maken. Het zijn geen moeilijke recepten, maar je hebt natuurlijk wel iets aan Japanse ingrediënten nodig. Sommige recepten heb ik al gemaakt, maar wil ik zeker nog een keer maken om het gerecht echt goed te krijgen. The Gaijin Cookbook krijgt zeker een plek op mijn favorieten-kookboekenplank.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *