Een Japans kookboek met meer dan alleen receptuur

  Posted on   by   Geen reacties

Recepten van een vader, een chef, een smulpaap en een ‘buitenstaander’. Dat is de ondertitel van The Gaijin Cookbook over de Japanse keuken. En met buitenstaander (Gaijin) bedoelt Ivan Orkin, dat hij altijd een buitenstaander in Japan is en zal blijven.

Mijn favoriete kookboeken zijn altijd de kookboeken die ik naast mijn bed kan leggen. En dat is dit kookboek beslist. Heerlijk om er in te lezen hoe een recept is ontstaan, waar het recept vandaan komt, en ook de persoonlijke verhalen. Dit kookboek is van Ivan Orkin, een Amerikaan die al op jonge leeftijd naar Japan verhuist, vloeiend Japans spreekt en twee Ramen restaurants in Tokyo opzet, maar er nog altijd niet helemaal bij hoort. Hij is met een Japanse vrouw getrouwd en er zijn 3 zonen. Tegenwoordig leven ze in New York, waar Orkin ook twee Ramen restaurants heeft.

Orkin heeft zijn boek opgezet in zes hoofdstukken: Eat More Japanese, Open To Anything, Empathy, Otaku (Geeking Out), Good Times en New Year’s. Dat alleen al vind ik meer dan leuk. Bij elk hoofdstuk staan verhalen over de manier van leven en eten in Japan en de belangrijkheid van alles wat met eten te maken heeft. Er zijn een groot aantal recepten die ik heb aangekruist om te maken. Het zijn geen moeilijke recepten, maar je hebt natuurlijk wel iets aan Japanse ingrediënten nodig. Sommige recepten heb ik al gemaakt, maar wil ik zeker nog een keer maken om het gerecht echt goed te krijgen. The Gaijin Cookbook krijgt zeker een plek op mijn favorieten-kookboekenplank.


Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie. Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. Haar meest recente kookboeken, in samenwerking met Clara ten Houte de Lange, gaan over gezond eten in de breedste zin van het woord. Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres tot het ontwikkelen van culinaire concepten voor events.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *