Vooraf aan het bezoek aan Zutphen, waarover Clara in haar inspiratieverhaal van vorige week vertelde, bezochten we ook de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek in Doesburg. Ook dat was een onverwachte ervaring.
Doesburg is een kleine hanzenstad vol historische monumenten. Een bezoek aan het Mosterdmuseum stond op ons lijstje. Kleine musea hebben voor mij altijd iets speciaals omdat ze vaak persoonlijk zijn.
In 1974 is de oude mosterdmakerij uitgebreid tot werkend museum en klein ambachtelijk productie bedrijf. Ze produceren er nog steeds de basismosterd voor een aantal grote klanten, zoals Jumbo. De specialere mosterdsoorten worden daar niet gemaakt. Je kunt er zien hoe mosterd gemaakt wordt en hoe de potjes worden gevuld. Het is een klein, lekker vol museum. Wees vooral niet verlegen en vraag aan de nieuwe, enthousiaste eigenaar, Timon Houwers, over het proces van mosterd. Hij weet er mooi over te vertellen.
Natuurlijk aten we na ons bezoek een warme mosterdsoep in het Gilde Café, dat vroeger een open verbinding met het museum had. Tegenwoordig moet je er even voor omlopen om bij het café te komen. Een vierminuten wandelingetje langs oude panden, eindigend op het Gildehof, waar ook een aantal curiosa winkeltjes zijn.
Tip: ideaal om er buitenlandse gasten mee naar toe te nemen.
http://www.doesburgschemosterd.nl
Nelleke van Lindonk