Blog

Doesburgsche Mosterd

Vooraf aan het bezoek aan Zutphen, waarover Clara in haar inspiratieverhaal van vorige week vertelde, bezochten we ook de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek in Doesburg. Ook dat was een onverwachte ervaring.

Blog

Doesburgsche Mosterd

Vooraf aan het bezoek aan Zutphen, waarover Clara in haar inspiratieverhaal van vorige week vertelde, bezochten we ook de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek in Doesburg. Ook dat was een onverwachte ervaring.

Doesburgsche Mosterd

Vooraf aan het bezoek aan Zutphen, waarover Clara in haar inspiratieverhaal van vorige week vertelde, bezochten we ook de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek in Doesburg. Ook dat was een onverwachte ervaring.

De mosterdkorrels gaan in de molen in het Mosterd Museum

Doesburg is een kleine hanzenstad vol historische monumenten. Een bezoek aan het Mosterdmuseum stond op ons lijstje. Kleine musea hebben voor mij altijd iets speciaals omdat ze vaak persoonlijk zijn. 

In 1974 is de oude mosterdmakerij uitgebreid tot werkend museum en klein ambachtelijk productie bedrijf. Ze produceren er nog steeds de basismosterd voor een aantal grote klanten, zoals Jumbo. De specialere mosterdsoorten worden daar niet gemaakt. Je kunt er zien hoe mosterd gemaakt wordt en hoe de potjes worden gevuld. Het is een klein, lekker vol museum. Wees vooral niet verlegen en vraag aan de nieuwe, enthousiaste eigenaar, Timon Houwers, over het proces van mosterd. Hij weet er mooi over te vertellen.

Interieur van het museum

Natuurlijk aten we na ons bezoek een warme mosterdsoep in het Gilde Café, dat vroeger een open verbinding met het museum had. Tegenwoordig moet je er even voor omlopen om bij het café te komen. Een vierminuten wandelingetje langs oude panden, eindigend op het Gildehof, waar ook een aantal curiosa winkeltjes zijn.

Tip: ideaal om er buitenlandse gasten mee naar toe te nemen.

http://www.doesburgschemosterd.nl

http://gildecafedoesburg.nl

Nelleke van Lindonk

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.