Blog

Zeeuws oesterseizoen 2025 van start: tafeloester verovert zijn plek

Eind september is het nieuwe oesterseizoen van start gegaan en wij gingen met oesterkweker Markus Wijkhuis mee om de kweek op tafels van dichtbij te zien.

Blog

Zeeuws oesterseizoen 2025 van start: tafeloester verovert zijn plek

Eind september is het nieuwe oesterseizoen van start gegaan en wij gingen met oesterkweker Markus Wijkhuis mee om de kweek op tafels van dichtbij te zien.

Zeeuws oesterseizoen 2025 van start: tafeloester verovert zijn plek

Eind september is het nieuwe Zeeuwse oesterseizoen officieel van start gegaan. Naast de vertrouwde platte en creuse oesters groeit vooral de bekendheid van de tafeloester – een innovatie die inspeelt op de stijgende vraag én de uitdagingen van de huidige oesterkweek. Wij gingen mee met oesterkweker Markus Wijkhuis om de kweek op tafels van dichtbij te zien.

Van bodem naar tafel: waarom de tafeloester?

Het kweken van oesters op tafels is relatief nieuw voor Nederland. In Frankrijk en Ierland wordt deze productiewijze wel veel toegepast. Het heeft voordelen maar is erg arbeidsintensief.

  • Door het regelmatig opschudden van de zakken groeien de schelpen langzaam, waardoor de energie van de oester vooral gaat naar het vlees. Dat resulteert in een romiger, steviger smaak. Ook kan door dit handwerk een ideale vorm behaald worden.
  • De tafelkweek biedt een manier om de schade door de Japanse oesterboorder (een roofslak uit Azië) te beperken – een probleem dat de bodemkweek al jaren parten speelt.

Welke Zeeuwse oesters zijn er?

SoortKenmerkenKweekwijze
Platte ZeeuwseExquise, fijn van smaakBodemkweek
Creuse (holle oester)Robuust, ziltsBodemkweek
TafeloesterRomig, steviger vleesTafelkweek (zak / mand)

Qua volumes: de platte oester ligt rond de 1,5–2 miljoen stuks per jaar, de creuse tussen de 15–20 miljoen, en de tafeloester ongeveer 5 miljoen.

  • Probeer de tafeloester: zoek ‘m op bij je vertrouwde visspecialist of marktkraam. Laat je adviseren over de versheid en herkomst.
  • Serveer verschillende oesters naast elkaar platte, creuse en tafeloester — elk type heeft een eigen textuur en smaak.
Auteur

Tilly Sintnicolaas

Food communicatie professional
Over de auteur

Tilly Sintnicolaas, initiator van Uit de Keuken van 8, gespecialiseerd in communicatie over food met haar eigen marketing-communicatiebureau waar naast vis, schaal- en schelpdieren ook Iers rundvlees, Zeeuwse kroepoek, duurzaamheidskenmerken en keukenapparatuur voorbij komen. ‘Consumenten inspireren en informeren over food is wel het leukste van mijn vak!’
www.bureausintnicolaas.nl

Lees meer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *