Iedere dag aardappels op het menu – het kan!

  Posted on 16th september 2016 Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Aardappels zijn weer hip. Daarom deze week heerlijke aardappel recepten. Aardappels zijn heel veelzijdig en je kunt ze op elke moment van de dag op je menu zetten. Wist je dat je zelf zoete gerechten met aardappels kunt maken? Mijn ‘altijd’ favoriete aardappelgerecht is toch wel stamppot. Heerlijk comfifood, in de zomer een stamppot rauwe andijvie en in de herfstmaanden als de dagen korter en donkerder worden ‘the good old’ stamppot boerenkool met spekjes en cornichons.

zaterdag

Aardappelgnocchi met tomatensaus

Een mooie luchtige aardappelgnocchi maak je door er een fijngemalen witcasino kruim aan toe te voegen in plaats van veel bloem. En maak met een aardappelpureeknijper een mooie fijne luchtige puree.

Klik hier voor het recept.

zondag

Aardappelsterren uit de oven

Leuk om op zondag samen met de kinderen te maken. Oefenen voor de feestdagen. Of voor wie een ‘star’ in huis is.

Klik hier voor het recept.

maandag

Frisse spinazie aardappelsmoothie

Deze smoothie heb je in een handomdraai gemaakt als je de gekookte aardappels van de avond ervoor bewaard hebt. Handig ook voor lastige eters of voor kinderen in de groei die gedurende de dag op zoek zijn naar lekkers.

Klik hier voor het recept.

dinsdag

Plaattaart met mais

Plaattaarten zijn altijd lekker. En je kunt er zo lekker mee variëren. Om de taart iets voedzamer te maken heb ik er plakjes aardappel op gelegd. Je kunt ze makkelijk met zijn vieren eten als hoofdgerecht. Of snijdt de plaattaart in kleine stukjes en serveer bij de borrel als een snack.

Klik hier voor het recept.

woensdag

Aardappelbrood met rozemarijn

In Ierland werd vroeger veel aardappelbrood gebakken. Een deel van de bloem is vervangen voor aardappels en daardoor iets minder compact. Een eenvoudig recept lekker met een lik boter. En heel handig als je nog een restje aardappels van de avond ervoor over hebt. Dan zit dit brood zo in elkaar.

Klik hier voor het recept.

donderdag

Gehaktbal met knoflookaardappelpuree en boontjes

In Frankrijk zijn ze dol op puree, het maak niet uit of het van aardappelen of groente gemaakt is. Weet je trouwens dat aardappelen ook tot de groente categorie horen. Deze puree is heel bijzonder en delicaat van smaak als je de eerste jonge rosé knoflook weer ziet op duiken.

Klik hier voor het recept.

vrijdag

Aardappelsalade met kip en augurk

Met boerenbeenham of gebraden kip is deze maaltijdsalade een verrassende snelle variatie op de klassieke huzarensalade waar je gestoofd rundvlees in verwerkt. Heerlijk om van tevoren te maken. Op een warme dag in de ochtend maken voor de avond. Of serveer de salade op een verjaardag met een kop soep en stokbrood als een maaltijd.

Klik hier voor het recept.