Blog

(Voeding)stof tot nadenken

Technologie gaat ons helpen om eerlijker, efficiënter, gezonder en duurzamer te eten. Wat super gaaf is, want door deze innovaties ontstaan nieuwe recepten en producten. Wil je consumenten verleiden om meer plantaardig te eten, dan draait het om smaak, kwaliteit en beleving. Mijn ambacht: koken en het op smaak brengen met de juiste combinatie van ingrediënten zijn de brug naar food&tech.

Blog

(Voeding)stof tot nadenken

Technologie gaat ons helpen om eerlijker, efficiënter, gezonder en duurzamer te eten. Wat super gaaf is, want door deze innovaties ontstaan nieuwe recepten en producten. Wil je consumenten verleiden om meer plantaardig te eten, dan draait het om smaak, kwaliteit en beleving. Mijn ambacht: koken en het op smaak brengen met de juiste combinatie van ingrediënten zijn de brug naar food&tech.

(Voeding)stof tot nadenken

Een lezing

Groot denker Chloé Rutzerveld gaf een zeer interessante kijk op de toekomst van ons eten. Hoe kan technologie helpen om eerlijker, efficiënter, gezonder en duurzamer te eten? Is het tijd voor verandering? Haar visie over ons eten en hoe wij ons eetsysteem kunnen herontwerpen was heel helder.

Wat aten onze grootouders en wat gaan onze achterkleinkinderen eten.

Vroeger stonden er aardappels, wortels, knollen, kolen en appels en peren op het menu. De keuze was beperkt en altijd volgens de seizoenen, lokaal of vanuit je achtertuin. Onze grootouders hadden niet voor mogelijk gehouden wat wij nu op het menu hebben staan. Met wekelijks sushi, shakes en wraps op tafel en snacks en gerechten op straat etend. Dat we niet meer hoeven te koken en dat maaltijden ‘gewoon’ kant en klaar verkrijgbaar bij supermarkten worden aangeboden.

Keukentafelgesprek

Deze vraag heb ik laatst ook in een keukentafel gesprek gesteld. Wat eten of misschien wel slurpen onze kinderen over 30 jaar? Staan we nog samen in de keuken met elkaar en zitten we nog aan tafel om het op te eten? Of nemen we simpelweg een pilletje of druppels waar alles in zit. Hoe gepersonaliseerd kunnen we ons eten maken? Ik ben het er ondertussen mee eens dat jonge kinderen in de groei en 65-plussers dierlijke eiwitten nodig hebben. En dat je met minder dierlijke eiwitten kunt als je in de leeftijd er tussenin zit. Microbioloog Jasper Buikxs benoemde dit tijdens de lezing. We zijn carnivoren en ons lichaam haalt niet makkelijk alle voedingstoffen uit de harde structuren en vezels van plantaardige producten.

Menu van de toekomst

Nu we dit in kaart brengen, wat betekent dit voor het menu van de toekomst? Welke producten gaan we ontwikkelen, hoe vorm te geven en gemaakt van welke grondstoffen. Ben heel benieuwd welke richting dat uit gaat en hoe ik daar mijn steentje aan kan bijdragen om het toch nog heel smaakvol te laten zijn. Het heeft mij geïnspireerd om de toekomst van ons voedsel onder de loop te nemen en toekomstscenario’s te schetsen voor nieuwe manieren van voedselproductie en consumptie.

Hoog technologisch voedsel

Een ding is zeker: de nieuwe generatie gaat hoog technologisch voedsel op het menu zien. ‘Cellulair’: vanuit cellen opgekweekte vis, vlees, bessen en koffie. En ‘microbieel’ op basis van gisten, algen en fermentatie. Dit alles gebaseerd op wetenschap, voedingsleer en hoe je het kunt verwerken. Deze combinatie zorgt voor kansrijke nieuwe productontwikkeling. Het is dichterbij dan we denken. Nieuwe kweektechnieken door middel van licht bij sla en koolplanten zorgen ervoor dat sla een nieuwe vorm krijgt of juist klein blijft en daardoor extra pittig is. Groente-eilanden voor de kust, waar paksoi op water binnen enkele weken groot genoeg is om geoogst worden. Tomaten gekweekt op substraten met mineralen; groente met benefits, kant-en-klaar voor de consument om gezond te blijven.

Nieuwsgierig?

Proef bij Restaurant Loetje de revolutionaire 3D-geprinte plantaardige steaks van Redefine meat. Gewoon omdat het al kan.

©yolanda van der Jagt

Foto: Chloé Rutzerveld

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *