Ingrediënten
1 kg kruimige aardappelen, geschild en in niet te grote stukken.
1 kg spruitjes, schoongemaakt
2 stevige appels (Elstar), geschild en in blokjes
250 g spekreepjes
1 eetlepel ketjap manis
15 g boter
100 ml melk
100 g bacon, in dunne plakjes
50 g walnoten, grofgehakt
1 ronde uitsteekvorm Ø 10 cm
Bereiden
Kook de aardappelen en spruitjes met wat zout in een pan met 3 cm kokend water in 15-20 minuten gaar. Voeg na 10 minuten de stukken appel toe en kook ze mee.
Bak intussen in een steelpan de spekblokjes in 8-10 minuten zachtjes uit. Maal er wat peper boven en schep de ketjap erdoor. Bak de spekjes tot ze knapperig zijn.
Giet de aardappelen en spruitjes af en laat ze nog heel even droog stomen. Voeg de boter en melk toe en stamp alles tot een smeuïge stamppot. Schep de spekjes erdoor.
Verwarm de oven voor op 200 ° C. Zet de uitsteekvorm op de ovenplank en vul ze met de vorm spruitjesstamppot. Strijk de bovenkant glad en trek de vorm voorzichtig omhoog. Omwikkel het stamppottorentje met een kwart van de plakjes bacon.
Maak zo nog 3 stamppottorentjes en bestrooi de bovenkant met de gehakte walnoten. Schuif de ovenplank in het midden van de oven en laat de torentjes in 15-20 minuten door en door heet worden en de bacon knapperig bruin.
Schep de stamppottorentjes met een breed pannenkoekmes voorzichtig op warme borden.