Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Dit verrassende recept staat in het kookboek Power to the pieper. Aardappels zijn weer hip en hot en mogen gewoon weer op de menukaart. Deze taart kun je ook heel goed met zoete aardappel maken. Probeer het zelf en je zult verbaasd zijn dat ook aardappel heerlijk is in taart. En je je kunt de taart in plaats van met cacaopoeder ook bestrooien met fijngemalen amandel-, hazelnotenmeel of kokosmeel als je geen geraffineerde suiker wilt toevoegen aan je taart.
Lees meerDeze prachtige brownies zijn het bewijs dat snoepen ook best gezond kan zijn. De bloem en suiker uit het originele recept heb ik vervangen door zwarte bonen uit blik en dadels, waardoor zo’n lekker stukje brownie opeens minder suiker bevat, min of meer glutenvrij is en een bron van vezels wordt. Je kunt er ook bruine bonen of linzen voor gebruiken. Niemand zal vermoeden dat je er peulvruchten in verwerkt hebt. Echt… je likt je vingers erbij af, zo lekker!
Lees meerLemon Curd is een heerlijke spread gemaakt van citroensap, suiker en eieren. Het mengsel wordt in een waterbad (au-bain-marie) verwarmd. Hierbij zet je de kom (of bovenkant van een bain-Marie-pan) op een pan met bijna kokend water zodat de bodem het water raakt, maar het water niet in de kom kan komen. Om ervoor te zorgen dat het mengsel gelijkmatig gaar wordt blijf je eerst roeren, waarbij je de bodem goed raakt, tot de suiker is gesmolten (er zijn dan geen suikerkristallen meer te zien). Vervolgens roer je het citroensap erdoor en blijf je op dezelfde manier rustig roeren tot je een dikke spread hebt. Ik maak de potjes, om de lemon curd in te bewaren, vooraf schoon in de afwasmachine op het heetste programma. De lemon curd blijft een paar weken goed maar dan moet je het wel koel bewaren. Je kunt het sap geheel of gedeeltelijk vervangen door limoen-, sinaasappel en of grapefruitsap. Lemon curd is lekker op brood, beschuit, toast, in gebakjes, taart, op cake, muffins, cupcakes, scones, flensjes, in toetjes, over ijs, als zoete dip voor knapperige koekjes en tussen 2 Maria-biscuitjes (zoals vroeger boter en hagelslag mmm.. jeugd sentiment!). Voor 3-6 potjes Bereidingstijd ca. 25 minuten
Lees meerHad zin om een gewone ordinaire cake in een langwerpige vorm te bakken. Een cake zelf bakken is zo gepiept en zoveel lekkerder dan gekocht. Samen met mijn dochter in de keuken aan de slag. Kon ze mooi helpen met de appelpartjes snijden en in de cake steken. Gezellig klusje samen op woensdagmiddag en daarna met z'n allen thee drinken.
Lees meerDit plakkerige boterkoek recept is al jarenlang mijn favoriete recept. Mijn moeder bakte hem zo en ik op mijn beurt ook weer. Of het een ‘echte’ Joodse boterkoek is weet ik niet maar mijn moeder noemde hem wel zo. Zij bakte hem in een . En ’t was niet zomaar iets, er waren regels aan verbonden. Na het afkoelen moet de koek een brede harde rand hebben en van binnen wel gaar maar toch ook nog kleverig zijn. De onderkant mag beslist niet bruin zijn eerder goudgeel en het allerbelangrijkste hij moet met roomboter gemaakt worden. Wat de regels ook mogen zijn ik vind het gewoon de allerlekkerste boterkoek!
Lees meerDeze zelfgemaakte mini kerststolletjes met lekker veel gedroogd fruit, noten en amandelspijs kun je goed van tevoren maken. Vries de afgekoelde broodjes zonder poedersuiker, verpakt in een diepvrieszak, in en je hebt tijdens de kerst in een handomdraai heerlijke ontbijt- of brunchbroodjes op tafel staan. Voor 12 stolletjes Bereidingstijd: ca. 45 minuten, ± 2 uur rijzen en ca. 12-15 minuten oventijd
Lees meerElk jaar in augustus – als ieder ander van zon en warmte geniet – begin ik met de voorbereidingen voor kerst. Ik duik in kookboeken, kerstmagazines van de jaren ervoor en googel wat op het wereldwijde web. En ik houd vooral ook mijn ogen en oren wijd open. Al doende borrelen er dan bij mij allerlei feestelijke ideeën boven, die ik omzet in originele en toch heel maakbare recepten. Recepten voor hobbykoks, die zich met kerst het liefst de hele dag in de keuken opsluiten en genieten van het koken. En ook recepten die je in een handomdraai op tafel zet en er toch echt mee scoort. Wij smullen vaak de hele nazomer door van het ene kerstgerecht na het andere, je moet toch zeker weten dat alles tot in de puntjes goed is. Het gevolg is wel, dat als kerst dan nadert, ik niet zo’n zin meer heb ik het maken van kerstdiners. Dit jaar laat ik het kerstdiner helemaal over aan mijn dochters, die zijn al druk bezig met het bedenken wat ze gaan maken. Ik neem wel deze geweldige taart mee. Dat is voor mij één van de kersttoppers van dit jaar.
Lees meerHeb je al eens shortbread met gmaakt? Shortbread is een kruimelig, Schots biscuit en heeft een lekkere botersmaak. Je kan het deeg dun uitrollen of in een vorm uitdrukken. Met een mes verdeel je het dan in punten of stukjes zodat je de koek na het bakken makkelijk in stukken kunt breken. In dit recept gebruik ik ras el hanout voor zoete gerechten die ik kreeg van culivriendin Nadia Zerouali. Ras el hanout betekent letterlijk 'het hoofd van de winkel' en geen enkele rash el hanout is hetzelfde. In deze zoete versie zit onder andere komijn, kardemom, kaneel, anijs, venkel en gember. Geen ras el hanout in huis, neem dan anijs, venkel of kardamomzaadjes. Bereidingstijd: 20 minuten Oventijd: 40 minuten Voor 24 stukjes
Lees meer