Hoofdgerecht

Viskoekjes uit Noorwegen

Hoofdgerecht

Viskoekjes uit Noorwegen

De enorme kustlijn en de meren in Scandinavië zorgen voor veel vis; geen vis eten in Scandinavië bestaat eigenlijk niet. Zure haring en graved lax zijn wereld beroemd. En of ze de vis nu roken, grillen, bakken of pocheren, verse vis is en blijft mooi van smaak. Maar ja als je veel vis eet, heb je ook restjes en dan zijn viskoekjes een populair gerecht om te maken.

Bereidingswijze

  1. Snijd de vis in stukjes van ca. 1,5 cm, doe ze in de keukenmachine en ‘pulse’ tot ze fijn gehakt zijn. Voeg de bakpoeder, 3 theelepels zout en wat vers gemalen peper toe en meng nog even.
  2. Laat de machine ca. 2 minuten draaien en voeg de room langzaam toe tot je een mooi glad mengsel hebt.
  3. Meng de mayonaise met de azijn (de Noren houden van zuur) en dille.
  4. Smelt 3 eetlepels boter in een goede anti aanbak laag koekenpan en schep één voor één 4 porties van het vismengsel - ter grootte van een kleine gehaktbal - in de pan. Druk de visballen plat tot ca. 1,5 cm. Het mengsel kleeft behoorlijk, dus zorg dat je 2 spatels bij de hand hebt om het makkelijker te maken.
  5. Bak 4 tot 5 minuten op matig vuur tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Draai ze een keer om tijdens het bakken. Schep ze uit de pan, houd ze warm en bak de andere 8 viskoekjes op dezelfde manier.
  6. Serveer de viskoekjes met een klodder van de dille-mayonaise, een sperziebonen salade en bloemkool- of aardappelpuree.

Viskoekjes uit Noorwegen

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer