Hoofdgerecht

Ojiya en ‘aangeklede’ Ojiya

Hoofdgerecht

Ojiya en ‘aangeklede’ Ojiya

Ojiya en aangeklede Ojiya, I love it! In voor- en tegenspoed. Als je me voor mijn Japanse avonturen had gevraagd of ik van rijstpap hield, had ik nee geantwoord. Maar toen ik het eenmaal gemaakt had, was ik verkocht. In Japan wordt het vaak bij het ontbijt gegeten of als je een beetje ziek bent.

Als ik me niet lekker voel, maak ik Ojiya. Als ik me heel lekker voel, maak ik ‘aangeklede’ Ojiya. En als er in het gezin iemand zich niet zo lekker voelt, maak ik ze allebei.

Bereidingswijze

  1. Verhit de dashi in een steelpan en voeg de rijst toe op middel vuur. Laat het geheel, zo af en toe roerend, in 15 minuten crèmig worden. De rijstkorrels zijn dan nog redelijk heel, maar wel zacht.
  2. Verdeel de warme rijst over vier kommen en bestrooi met de bosui en nori. Breng op smaak met een scheutje sojasaus of wat zout.
  3. Wil je een aangeklede versie, gebruik dan iets meer gekookte rijst zodat je een kleine maaltijd hebt. De verhouding rijst/dashi = 1:3. Verdeel de crèmig geworden rijst over vier kommen. Klop de eieren los en meng door de rijst. Als je umeboshi hebt, meng die er dan ook door. Leg gebakken shiitakes, zalm of tonijn op de rijst. En bestrooi met katsuobushi, nori, bosui en giet er een scheutje sojasaus over.
  4. In de zomer kreeg ik van een vriendin een stekje Shiso en na 4 weken was het een heuse plant, waar ik tot de nu toe steeds blaadjes van gebruik. Hij schijnt wel eenjarig te zijn, maar ik ga nog door met het plukken van deze lekkere blaadjes. Als je ze gebruikt, leg ze dan in je handpalm en sla er even hard op met je andere hand. Dan pas komt de geur naar boven.
  5. Shisho blaadjes kun je kopen in de Japanse toko. Ze zijn in een plastic zakje verpakt per 5 blaadjes. Het is een soort Japanse basilicum, niet qua smaak, maar qua gebruik. Een mengsel van mint, koriander en basilicum zou een vervanger kunnen zijn.

Ojiya en ‘aangeklede’ Ojiya

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer