Sodabread maak ik altijd als ik verse geitenkaas of boter maak. Er blijft dan ruim een halve liter wei over van het uitlekken. Deze wei kun je prima gebruiken om een smakelijk sodabread mee te bakken. Heb je geen wei het gaat ook prima met karnemelk. Sodabread is een prima zondagochtend ontbijtbrood. Het is zo gemaakt en het smaakt warm het allerlekkerst. Geserveerd met (zelfgemaakte) boter en homemade jam kan mijn dag niet meer stuk.
Voor 2 broden
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Oventijd: ca. 35 minuten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor tot 200 °C. Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin. Boen de sinaasappel schoon onder stromend water en rasp de oranje schil dun af. Pers de helft uit. Snijd de vijgen in stukjes.
- Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Doe het sinaasappelsap in een maatbeker en vul aan met de wei of karnemelk tot 400 ml. Schenk het al roerende met een houten lepel bij het bloemmengsel.
- Doe het mengsel als het goed gemengd is over op een met bloem bestoven aanrecht en kneed alles tot een soepel deel.
- Vorm er twee ballen van en leg ze op de met het bakmatje beklede bakplaat.
- Snijd de bollen met een scherp mes kruiselings in en bak de sodabroden in 30-35 minuten bruin en gaar. Eet het brood warm met boter en een homemade jam.
Tips
Met de vulling kun je naar hartenlust variëren. Rozijnen, abrikozen, walnoten, hazelnoten of pecannoten maar ook in stukjes gesneden dadels of stukjes appel en citroenrasp kunnen als vulling gebruikt worden.
Eet sodabread altijd dezelfde dag, dit soort brood droogt namelijk snel uit.
Toch sodabread over? Maak er dan een breadpudding van!