Blog

Koken op het hoogste niveau

De jeugd heeft de toekomst De coronacrisis doet je terugdenken aan hoe het was voordat de pandemie uitbrak. Nou, rustig was het ook toen niet. Mijn leven is in de loop der jaren drastisch veranderd en dat van u ongetwijfeld ook. De afwasmachine, wegwerpluiers, computers, kuipjes koffie, satellieten – er was een tijd dat ik

Blog

Koken op het hoogste niveau

De jeugd heeft de toekomst De coronacrisis doet je terugdenken aan hoe het was voordat de pandemie uitbrak. Nou, rustig was het ook toen niet. Mijn leven is in de loop der jaren drastisch veranderd en dat van u ongetwijfeld ook. De afwasmachine, wegwerpluiers, computers, kuipjes koffie, satellieten – er was een tijd dat ik

Koken op het hoogste niveau

De jeugd heeft de toekomst

De coronacrisis doet je terugdenken aan hoe het was voordat de pandemie uitbrak. Nou, rustig was het ook toen niet. Mijn leven is in de loop der jaren drastisch veranderd en dat van u ongetwijfeld ook. De afwasmachine, wegwerpluiers, computers, kuipjes koffie, satellieten – er was een tijd dat ik zonder kon en niet beter wist. Het leven is veranderd.

Maar de grootste verandering is toch wel de reuzesprong die de Britse Keuken heeft gemaakt. De beroerde Britse keuken van weleer bestaat nog steeds. De flauwe worstjes en de melige witte bonen die de gebakken eieren vergezellen bij het ontbijt. De pies met hun dikke korsten en vettige vulling. Fish and chips. Naast die keuken met een kleine k is verrassend snel de Britse Keuken opgekomen. Die kan zich tegenwoordig meten met de Franse haute cuisine.

Al die versies van Masterchef, uit al die landen: ik heb ze allemaal gezien. Series met volwassenen, kinderen, beroemdheden of met koks. En ik ben overal afgehaakt, op één programma na. Elk jaar kijk ik rond deze tijd op de BBC naar ‘Masterchef: Professionals’, gepresenteerd door sterrenkoks Marcus Wareing en Monica Galetti.

Jonge Britse koks komen de kookstudio binnen in ploegen van acht. Eerste actie: iedereen moet een snelle vaardigheidstest doen, bedacht door Marcus of Monica. Een ei perfect pocheren, een tarbot fileren, tortellini maken met fijngesnipperde paddenstoel, lamsniertjes stoven. Noem maar op. Niet te moeilijk, denkt de kijkende amateurkok. Toch gaan veel van de paniekerige kandidaten gruwelijk in de fout. Niet getreurd; ze krijgen daarna de kans zich te revancheren met twee gerechten van eigen keus. Iedere dag vallen er twee koks af, tot er twee overblijven die naar de kwartfinale gaan. In de weken die volgen treden nog eens drie ploegen van acht koks aan.

Vanwege corona is de formule van het programma dit jaar aangepast. Minder koks per startweek (vier), minder juryleden (culinair recensenten), meer opdrachten. Als kijker win je erbij. Marcus en Monica hebben meer tijd om tips te geven, je ziet beter wat de koks aan het uitvoeren of – bij sommigen – aan het uitspoken zijn. Of het nu gaat om een souschef uit een sterrenrestaurant, een chef-eigenaar van een pub, een cateraar, het niveau van de jonge koks is ongekend hoog. Ze komen overal vandaan. Hun achtergrond verschilt. Er doen altijd wel een paar koks mee met Caraïbische of Aziatische wortels. Dit jaar zelfs een Nepalees, die de recensenten bijna tot tranen toe in vervoering bracht met een geitencurry. “Nog nooit zoiets aparts” of “zoiets lekkers” gegeten, stamelen de critici bij menig gerecht.

Het programma is uiterst leerzaam en inspirerend. Ieder jaar krijg je als kijker weer nieuwe ingrediënten, bereidingswijzen en schilderachtige presentatievormen voorgeschoteld. Vijf structuren van bloemkool? Daar kon je zes jaar geleden mee aankomen. Nu niet meer.

Een aanrader, dus! Er zijn al zes afleveringen geweest, maar op het moment dat ik dit schrijf volgen er nog twaalf. Iedere dinsdag, woensdag en donderdag op BBC1 om 22 uur, tot vlak voor de kerst. https://www.bbc.co.uk/programmes/b00mx9xb

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *