Blog

Thanksgiving kalkoen

De grootste feestdag in Amerika waar de kalkoen het middelpunt is. Samen met familie en vrienden Thanksgiving vieren is een must in Amerika. Iedereen neem een gerecht mee en de gastvrouw/man maakt de kalkoen. Nog even een tip als je Thanksgiving hier wilt vieren. Bestel de kalkoen van te voren bij de poelier. Zorg dat

Blog

Thanksgiving kalkoen

De grootste feestdag in Amerika waar de kalkoen het middelpunt is. Samen met familie en vrienden Thanksgiving vieren is een must in Amerika. Iedereen neem een gerecht mee en de gastvrouw/man maakt de kalkoen. Nog even een tip als je Thanksgiving hier wilt vieren. Bestel de kalkoen van te voren bij de poelier. Zorg dat

Thanksgiving kalkoen

De grootste feestdag in Amerika waar de kalkoen het middelpunt is. Samen met familie en vrienden Thanksgiving vieren is een must in Amerika. Iedereen neem een gerecht mee en de gastvrouw/man maakt de kalkoen.

Nog even een tip als je Thanksgiving hier wilt vieren. Bestel de kalkoen van te voren bij de poelier. Zorg dat hij niet te groot is, want de kalkoen moet in je oven passen. De meeste ovens in Amerika zijn groot. Nodig veel vrienden uit en maak er een feestje van. De maaltijd begint niet later dan 4 uur.

In 2001 had ik een kookles in Texas en daar heb ik voor het eerst een aantal kalkoen recepten voor Thanksgiving gemaakt. Voordat de les begon kregen we 7 regels voor het klaarmaken van de kalkoen

 1. Let op de oven temperatuur, je wilt niet dat de kalkoen aan de buitenkant mooi gekleurd is en aan de binnenkant niet gaar
 2. Bind je kalkoen goed op met keukentouw, zodat hij gelijkmatig kan garen
 3. Vul de kalkoen vlak voordat hij de oven in gaat
 4. Laat de kalkoen minimaal 20 minuten rusten voordat je hem aansnijdt
 5. Bedek de borst met aluminiumfolie wanneer de kalkoen in de oven gaat, prik er een paar gaatjes in zodat de stoom kan ontsnappen. Verwijder de folie voordat de kalkoen gaar is en laat dan de buitenkant bruin worden
 6. Smeer de kalkoen in met boter en niet met olie
 7. Een vlees thermometer is nodig om de juiste graad van gaarheid te bepalen

 

 • Kalkoen van 3 kilo (reken op ca. 450 gram pp)
 • Grof zeezout
 • ½ eetlepel zwarte peper
 • 5 takjes verse tijm
 • 6 takjes platte peterselie
 • 1 kleine ui
 • 1 kleine appel
 • 60 gram boter
 • 60 ml witte wijn

Twee dagen van te voren: spoel de kalkoen af en dep droog. Wrijf de kalkoen in met zout, indien mogelijk ook wat onder het vel en in de buikholte. (1 eetlepel zout per 1,5 kilo kalkoen).

Stop de kalkoen in een grote plastic zak en leg in de koelkast. Draai de kalkoen na 1 dag om. Haal de kalkoen een paar uur voordat je hem gaat klaarmaken uit de zak en dep droog. Leg de kalkoen met de borst naar boven in een diep bakblik of een ‘roasting-pan’ en laat op kamertemperatuur komen.

Verhit de oven tot 230 graden. Bestrooi de buikholte met de helft van de peper en vul met de tijm, peterselie, de helft van de ui en de helft van de appel. Bind de kalkoen met keukentouw dicht. Doe de rest van de ui en appel in de opening bij de nek en vouw het nekvel onder de kalkoen.

Wrijf de kalkoen in met boter, waar mogelijk ook onder het vel. Bestrooi met de rest van de peper.

Zet het bakblik 30 minuten in de oven. Verwijder het bakblik en zet de temperatuur op 175 graden. Leg aluminiumfolie over de borst van de kalkoen, zodat het borstvlees niet uitdroogt. Doe dit ook met de  uiteinden van de poten, zodat ze niet verbranden. Giet ca. 300 ml water of wijn in de pan en rooster de kalkoen ca. 1 uur en drie kwartier uur in de oven. Reken ongeveer 12 minuten per 450 gram. Als je de kalkoen gevuld hebt met ‘stuffing’, duurt het iets langer. Een half uur voordat de kalkoen klaar is, verwijder je de folie, zodat er een mooi bruin korstje kan ontstaan.

Als de kalkoen bijna klaar is, ga je de temperatuur meten. Steek de (digitale) thermometer in de poot en in de borst, maar let op dat je geen bot raakt. De temperatuur moet rond de 72 graden zijn.

Als die temperatuur bereikt is, hoed je de kalkoen een beetje scheef en laat het vocht uit de buik in het bakblik druipen. Leg de kalkoen nu op een grote schaal, bedek met aluminiumfolie en een vochtige theedoek en laat zeker 20 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.

Giet het vocht uit het bakblik in een kom. Deglaceer de pan met witte wijn of bouillon en giet bij de rest van het vocht. Gebruik dit vocht om de jus te maken.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *