Hitteplan in de keuken. Dat hebben we met deze temperaturen buiten wel nodig. Want ook deze week schommelen de temperaturen buiten rond de 28-30 °C. Dat is te warm voor een degelijke warme maaltijd. Bovendien is lang in de keuken staan nu ook geen pretje. Het is meer weer voor een verfrissende salade of een koude soep, die je in mum van tijd in elkaar draait.
Licht en kleurig
Ik weet niet hoe het u vergaat, maar dit warme weer inspireert mij wel om wat meer ‘out of the box’ te denken. Ik schakel gewoon over naar mijn eigen hitteplan. Van aardappelen, groente, vlees … blijft bij mij nu alleen groente over. Vlees vind ik nu gewoon te zwaar. Een gerecht met vis of een lekkere vegetarische alternatief is al veel lichter. Maar liefst draai ik nu een snelle groenteschotel of salade in elkaar.
Verfrissende koude soep
Of een heerlijk verfrissende koude soep. Zelfgemaakte komkommersoep of doperwtensoep zijn hier favoriet. Doperwtensoep maak je snel door ontdooide diepvries doperwten met een lichte groentebouillon en verse kruiden – munt en/of basilicum – in de blender of keukenmachine te pureren. Serveer in wijde kommen met een garnering van fijngehakte kruiden, verkruimelde feta en gehakte pistachenootjes.
Snelle couscoussalade
Tijdens ons verblijf in Frankrijk had ik bij Grand Frais (een fantastische supermarkt met heel veel verse producten) zakjes kruidige couscous gekocht. Nu ideaal voor het in elkaar draaien van een supersnelle maaltijdsalade. Je kunt ook uitgaan van naturel couscous (voor 4 personen 250 g) en deze in een schaal mengen met 1-2 theelepels kurkuma, 1 theelepel ras el hanout, wat zout en 75 g rozijnen. Schenk er zoveel kokend water bij dat de couscous net onder staat. Laat de couscous wellen en afkoelen. Roer de couscous even rul en meng er wat sinaasappelsap en olijfolie door en schep er daarna dunne ringetjes bosui en kleine blokjes paprika door. Verdeel wat gemengde sla (uit een zakje) over diepe borden en schep de couscoussalade in het midden garneer met geroosterde courgettelinten en/of geroosterde paprikarepen.
Koude visschotel
Ook een koude visschotel met twee of drie ‘zelfgemaakte’ vissalades heb je met dit weer in een handomdraai gemaakt. Koop bijvoorbeeld voor 4 personen 200 g verse kabeljauwfilet en 200 g verse zalmfilet. Smoor de vissoorten elk apart in een pan in een beetje boter afgedekt zachtjes gaar, laat ze afkoelen en verdeel ze met een vork in stukjes. Meng de vissoorten dan elk apart met wat citroen – of sinaasappelrasp en – sap, fijngehakte bieslook en mayonaise. Zet de vissalades in schaaltjes op een platte schaal en drapeer en plakjes gerookte zalm en stukjes haring omheen. Lekker met stokbrood en een frisse salade.
Kortom, met je eigen hitteplan draai je de lekkerste verkoelende gerechten in elkaar!