Blog

Hoe bewaar je aardbeien

Tijdens het echte aardbeienseizoen koop ik al snel veel te veel aardbeien. Ze ruiken zo lekker, ze zien er zo mooi uit en de smaak is zo uniek. Maar hoe bewaar ik ze.

Blog

Hoe bewaar je aardbeien

Tijdens het echte aardbeienseizoen koop ik al snel veel te veel aardbeien. Ze ruiken zo lekker, ze zien er zo mooi uit en de smaak is zo uniek. Maar hoe bewaar ik ze.

Hoe bewaar je aardbeien

Het aardbeien seizoen is binnenkort op volle sterkte en je wilt zoveel mogelijk genieten van die mooie Hollandse aardbei. Ik koop er altijd te veel in het seizoen. Maar hoe bewaar je aardbeien zodat ze ook later nog heel lekker smaken. Aardbeien rijpen door nadat ze geplukt zijn en bederven jammer genoeg dus ook snel.

Het allerbelangrijkst

Koop ze zo vers mogelijk. Meteen een goede reden om in de buurt een teler op te zoeken. Het allerbelangrijkste is om het kroontje niet te verwijderen en de aardbeien niet te wassen voordat je ze eet, het zijn net rode sponsen en nemen vocht op. Eet aardbeien altijd op kamertemperatuur, de suikers komen pas bij 18 graden vrij.Eet je ze binnen een dag, dan kun je ze buiten de koelkast bewaren of in de koelkast zetten.

Vijf manieren om ze te bewaren

*de makkelijkste methode is om de doos gekochte aardbeien even thuis te bekijken, de zwakke meteen op te eten, een stukje keukenpapier in het doosje te leggen en de goede aardbeien weer terug in het doosje te doen en dat in de koelkast te bewaren.

*leg de aardbeien in een enkele laag op een stuk keukenpapier en dek af met keukenpapier. Het papier zuigt het vocht op en je aardbeien blijven ‘droog’. Dit kun je op een bord, in een voorraaddoos of op een bakblik doen. In een goed afsluitbare voorraaddoos houd ik ze zo soms wel een week mooi. Heb je niet genoeg ruimte in je koelkast, dan kun je er nog een laag tussen keukenpapier opleggen, maar ideaal is dat niet. 

* dompel ze onder in een azijn-bad (1 deel azijn en 3 delen water), laat uitlekken en drogen. Als ze echt droog zijn leg je ze in een voorraaddoos belegd met keukenpapier. Doe de deksel er losjes op en zet in de koelkast. Ik las zelfs dat er mensen zijn die na het uitlekken de aardbeien in een met keukenpapier belegde slacentrifuge drogen. 

* sorteer de aardbeien, leg een stukje keukenpapier in een grote glazen pot, doe de mooie in de pot, leg er een stukje keukenpapier op en sluit de pot af.

*en dan tot slot nog de Harold Mcgee methode. Dompel ze 30 seconden in water van 51.6 graden C/125 graden F (dat is heet, maar nog niet kokend). Laat ze drogen op keukenpapier en leg ze dan op een met keukenpapier belegd bakblik in de koelkast. Het hete waterbad zou de schimmelgroei onderdrukken. 

Aardbeien invriezen

Invriezen kan ook. Dan zijn ze ideaal voor o.a. smoothies, ijs, sap of als ingrediënt in je taart of muffin. Was de aardbeien en verwijder dan het kroontje. Laat ze heel goed drogen op een keukenhanddoek en leg ze naast elkaar op een met keukenpapier belegd bakblik (dat in je diepvries past). Haal ze er na een paar uur uit en doe de aardbeien in een vrieszak of -doos. Zo blijven ze ongeveer zes maanden goed.

Nelleke van Lindonk

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *