Vlierbloesem of vlierbessen plukken

  Posted on   by   Geen reacties

vlierbloesem of vlierbessen

Ga eens vlierbloesem of vlierbessen plukken en maak er iets lekkers van! Wie kent hem niet de vlier, een qua blad wat saaie struik maar eenmaal in bloei heeft deze snelgroeiende en makkelijke struik een heel andere uitstraling. Zowel de bloesem als de bessen hebben veel culinaire toepassingen. Eerst sieren de grote schermen met crèmekleurige en heerlijk geurende bloemetjes de struik. De zo herkenbare geur van het stuifmeel trekt heel veel insecten en geeft een heerlijke smaak aan watertjes en als garnering over salades. Ook kunt je er bijvoorbeeld siroop, gelei, ijs, snoep en een licht alcoholische ‘champagne’ van maken. Of haal de toeven door een tempura-achtig beslag, frituur ze en serveer ze met een bol vanille-roomijs.

Wanneer kun je oogsten

Vlier bloeit vanaf mei tot ongeveer eind juni. Na de bloei groeit elk bloemetje uit tot een prachtig donkerpaars besje. De vlierbessen zijn in september rijp. De vlierstruiken hangen dan helemaal vol met deze donkerpaarse bessen. Om vlierbloesem en bessen te plukken moet je gewapend met een schaar en mandje of plastic zak de natuur in. Maak een lekkere wandeling en geef je ogen goed de kost. Het is echter niet toegestaan om zomaar producten uit de natuur te oogsten. Vraag het, om zeker te zijn, na bij de gemeente of de natuurbeheerder. Pluk bij voorkeur alleen de toeven met rijpe bessen zit er toch een paar onrijpe bessen tussen verwijder die dan voor het wassen. Of zet zo’n snelgroeiende en makkelijke vlier in je tuin. Je hebt er zeker twee keer per jaar plezier van en wordt hij te groot, dan snoei je hem gewoon tot op 50 cm terug!

Plukken en bewaren

vlierbloesem

Knip alleen de geurige bloemschermen of rijpe paarse bessen en laat altijd voor de insecten, vogels en kleine zoogdieren wat toeven aan de struiken zitten. Verwerk de vlierbloesem of vlierbessen zo snel mogelijk.

Schoonmaken

Schud de bloemschermen na het afknippen goed uit om eventuele insecten te verwijderen. Van de bloemschermen knip je de dikke groene stelen af. Was de schermen met bessen voorzichtig in koud water en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Pluk vervolgens de bessen van de steeltjes, onrijpe bessen worden niet gebruikt. Let op: het sap van de vlier maakt donkere vlekken die lastig uit kleding te verwijderen zijn.

Vlierbessen verwerken

Van de rijpe bessen kun je vlierbessensap, siroop, jam, compote, vlierbessenlikeur, vlierbessenwijn en zelfs vlierbessenjenever maken. Ook in sauzen en bij vlees, kip en wildgerechten doen deze bessen het goed.


Author: Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *