Tag: wortel

Bijgerecht - 2 januari 2024

Tsukemono, Japanse pickles

Bijna elke maaltijd in Japan gaat vergezeld van Tsukemono, ingelegde/gepekelde/ingemaakte groenten. Een klein beetje maak je er eigenlijk nooit van en dat is maar goed ook, want een voorraadje in je koelkast is heel handig. Gewoon als je gezond wilt snacken, op een boterham met kaas of door een salade. Lekkere mogelijkheden genoeg. Morgenavond komen de buren bij mij eten en dan zijn deze Tsukemono zeker een onderdeel van mijn Japanse maaltijd. Drie stuks heb ik er gemaakt. Gepekelde komkommer, gepekelde daikon en Amazuzuke, een combinatie van gemarineerde spitskool en wortel. Je hebt voor allemaal bijna dezelfde ‘pickling saus’ nodig, maar toch zijn ze anders van smaak door de verschillen in verhoudingen van de ingrediënten en de groenten die je gebruikt. Nelleke van Lindonk

Lees meer
Ontbijt - 16 november 2022

Warme havermout met appel en wortel

Niet alleen een gezond en lekker ontbijt met je gezin, maar ook als je alleen of met z’n tweeën bent. Je kunt deze ‘havermoutschotel’ vijf dagen in de koelkast bewaren. Schep 's morgens  een, twee of drie porties in  kleine kommen en warm  de havermout met een scheutje melk in de oven of magnetron op. Je kunt in plaats van 1 soort havermout ook een mengsel nemen van minder grove havervlokken (160 gram) en grove vlokken (40 gram).

Lees meer
Lunch - 27 januari 2017

Soep van gepofte knoflook, sjalotten, knolletjes en paarse wortel

Soepen zijn het hele jaar door heerlijk! Maar ’s winters helemaal. Ik maak ze vaak tussen de middag van een rest groenten die al of niet gekookt zijn. Uitje, knoflook en groenten kort bakken, bouillon erbij, even gaar koken en op smaak brengen met iets waar ik trek in heb. Dat kan pesto zijn, miso, sojasaus en sambal of bijvoorbeeld mosterd. Zo’n kwartiertje in de keuken vind ik een hele fijne onderbreking van werk achter de computer. Voor de soep in dit recept van de week heb je meer tijd nodig dan voor zo’n lunchsoepje, maar deze is dan ook wel súper lekker. En ook al duurt het wel even om de groenten in de oven te poffen en garen, je hoeft er niet naast te staan, dus dat maakt niets uit en verder is de soep zó klaar. Je hebt die tijd wel nodig want door de knoflook, sjalotten, knolletjes en wortel langzaam in de oven te garen, karamelliseren de suikers die erin zitten en dat is wat deze soep zo lekker en diep van smaak maakt. 6-8 porties Bereidingstijd (inclusief tijd in de oven) ca. 1 uur 40 minuten

Lees meer