Gazpacho van frambozen met sherry-azijn
Foto: Henk Brandsen, Amsterdam IJskoude gazpacho is een van de lekkerste zomer gerechten die ik ken. Traditioneel wordt deze soep gemaakt van tomaten, paprika en komkommer. Toen we een tijd geleden in Spanje waren, merkten we dat de Spanjaarden die traditie in ere houden, maar er nu ook creatief mee omgaan. (Eigenlijk net zoals Nelleke van de week met haar variatie op een traditionele risotto die ze in plaats van met bouillon met een variant op Gazpacho heeft gemaakt.) We logeerden en aten in het prachtig gelegen hotel (Rural) Peña del Alba in Arroyomolinos de la Vera. Naast een glas traditionele gazpacho kregen we een asperge-, meloen-, en een frambozen-gazpacho. Ze waren allemaal verrukkelijk maar die laatste was waanzinnig lekker! Hartig van smaak, maar nog helemaal framboos.
Lees meerGazpacho Risotto
Risotto blijft een van mijn lievelingsgerechten. En… ik ben duidelijk niet de enige in ons team. Er staan al verschillende heerlijke risotto recepten op onze site. Elke keer weer met andere ingrediënten, maar altijd met dezelfde basis bereidingswijze. Het vocht in deze risotto is gemaakt van gepureerde tomaten en komkommer. Dat geeft weer een heel ander smaakeffect dan een risotto die met bouillon gemaakt is. Een leuk idee met gasten; maak drie verschillende risotto ‘s, er is keuze genoeg op deze site. Het laat duidelijk onze verschillen zien, maar vooral hoe we elkaar aanvullen. Eet smakelijk!
Lees meerBrandnetelpannenkoek met spekjes
Heb je al eens brandnetels gegeten? Maak deze brandnetelpannenkoeken met spekjes en ik weet zeker je gaat ze vast vaker bakken! Brandnetels zijn heel gezond en smaken nog lekker ook. Gebruik alleen de jongen toppen van de planten en pluk ze op plaatsen waar geen auto’s rijden of honden uitgelaten worden. Je kunt ze roerbakken, bereiden als spinazie en verwerken in soep, hartige taarten en omeletten. Lunchgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 20 minuten
Lees meerPaprikasoep met hüttenkäse
Geen pillen, maar paprika! Dit was de strekking van een artikel onlangs in de NRC. Steeds meer huisartsen en ook ziekenhuizen en zorginstellingen gaan leefstijl – gezonder eten en meer bewegen – inzetten als medicijn. Er komt meer en meer bewijs dat ziekten als diabetes-2, obesitas, soms ook migraine, met gerichte leefstijlaanpassingen kunnen worden voorkomen en zelfs genezen. Ik juich het toe dat artsen dit eindelijk serieus gaan nemen en zo de steeds maar stijgende kosten voor medische zorg proberen terug te brengen. Dat is hard nodig! Per dag blijken er 150 nieuwe diabetespatiënten bij te komen. Maar ik ben ook van mening dat die medische zorg veel te lang op zijn troon is blijven zitten, in plaats van zelf eens lekker in beweging te komen. Voedingswetenschappers en diëtisten trekken al jaren aan de bel. De nieuwe generatie twintigers en dertigers geeft inmiddels ook al jaren het goede voorbeeld en ze zetten dagelijks hun heerlijke gezonde gerechten op Instagram en Pinterest. Chiazaad en gojibessen waren een hype, maar gezond leven is een trend, die zij in hun leven hebben geïntegreerd. Veel artsen weten weinig over gezond eten, daar leren ze in hun studie helemaal niets over. Gelukkig is de huidige generatie nieuwe artsen zelf al geïnteresseerd. Ik vind het hartstikke goed dat artsen en instellingen curatief gezond eten en bewegen gaan inzetten om mensen beter te maken, maar het knopje moet natuurlijk al eerder om. Dat zou zoveel leed voorkomen. Dus ook veertigers, vijftigers, zestigers, zeventigers en tachtigers: op naar de groenteman – als het nog lukt op de fiets of lopend – en ga er voor! Met 300 gram groenten per dag wordt het leven zoveel leuker en lekkerder! Begin eens met dit overheerlijke paprikasoepje, zo lekker kan gezond echt zijn!
Lees meerSpaghetti casio e pepe
Spaghetti, kaas, zwarte peperkorrels en zout, slechts 4 ingrediënten, meer heb je niet nodig voor dit fantastische Romeinse gerecht. Zó simpel en puur, lekkerder bestaat haast niet. Het is in ieder geval één van de lekkerste gerechten die ik in Rome en zelfs in heel Italië heb gegeten. Dat zegt wel wat, want Italië is mijn luilekkerland. In Rome staat casio e pepe heel vaak op het menu, zowel in restaurants als thuis. Het recept wordt van generatie op generatie doorgegeven en al is het nog zo eenvoudig, er is een levendige competitie tussen Romeinse oma’s, (schoon)moeders, (schoon)dochters en tantes over het beste recept. En, steeds vaker doen daar ook Italiaanse heren – die veld winnen in de keuken – aan mee. Voor het beste resultaat moet je verse of koelverse spaghetti gebruiken waar nog een beetje meel aan plakt. Deze wordt al dente (stevig gaar) gekookt in een laagje gezouten kokend water, waarin de spaghetti net goed onder staat. Vooral niet teveel, want in het water wordt het aanplakkende meel van de spaghetti opgenomen. Dit wordt gebruikt om met de kaas te mengen en die te laten smelten. Het meel zorgt voor de binding waardoor je een kaassausje krijgt. De grof gemalen peper die in een droge koekenpan eerst wordt geroosterd, wordt ook afgeblust met dat melige water. De kaas, Pecorino Romano, moet wel rijp zijn, maar niet al te oud. Meestal wordt spaghetti casio e pepe gewoon op een warm bord geserveerd. Maar in één van de restaurants waar ik het at (Roma Sparita, Piazza di Santa Cecilia 24, Rome, Italy, + 39 06 580 0757), hadden ze een pecorino kaaskoek gemaakt om de spaghetti in te serveren. De smaak daarvan en het knapperige van de kaaskoek in combinatie met de textuur van de spaghetti was zo lekker dat ik dit tegenwoordig thuis ook altijd doe. Het is wel even oefenen om de kaaskoek mooi uit de pan te halen en in een kom te leggen om zijn vorm te krijgen. Het is een handigheidje dat je even onder de knie moet krijgen en echt moeilijk is het niet. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd 15-20 minuten
Lees meerSocca, een gerecht om je eigen fantasie op los te laten
1 persoon 30 g kikkererwtenmeel water (amandel- of cashew melk kan ook) 2 eieren snufje gemalen komijn, cayennepeper, kurkuma en koriander (of een andere combinatie van bijvoorbeeld za’atar, pepervlokken en komijn) 100 ml yoghurt citroensap 1,5 tl honing olijfolie 2 knoflooktenen ½ tl geraspte gember groentes (paddenstoelen, kool, spinazie, courgette, gekookte boontjes, enz.) Geroosterd sesamzaad
Lees meerToast met pittige avocado en gepocheerd ei
In Londen wandel ik graag in Notting Hill over Portobello road met zijn vele leuke antiekwinkeltjes. Vaste stop is een kookboekenwinkel: Books for Cooks, (4 Blenheim Crescent) waar ik in een van de lekkere banken of stoelen kookboeken lees, terwijl achter in de winkel de heerlijkste geuren opstijgen uit de testkeuken waar gerechten uit de boeken worden getest. Daar kun je ook mee lunchen. In de middag worden boven de winkel workshops gegeven. Zondag en maandag is de winkel gesloten. Vlakbij op 191 Portobelle rd lunchten wij in Electric. Open vanaf 8 uur voor full English of vegetarische breakfast of die verleidelijke eggs Benedict, maar ook yoghurt en granola, salades en smoothies of cocktails. Snelle bediening, niet duur, hiphop muziek op de achtergrond. Hier at ik deze toast met avocado en gepocheerd ei.
Lees meerGeroosterde lamskoteletjes met zuringsaus
4 4 dubbele lamskoteletjes 1-2 el sherryazijn of wittewijnazijn 3 el olijfolie 100 g jonge zuringblaadjes 1 grote teen knoflook, fijngehakt 1 sjalotje, gesnipperd 1-2 tl vloeibare honing 200 ml slagroom 1 el roomboter staafmixer Wrijf de lamskoteletjes in met zout, versgemalen zwarte peper, sherry-azijn en totaal 2 eetlepels olijfolie. Laat de lamskoteletjes zo op
Lees meerPaardenbloemengelei maken
Heb je al een keer paardenbloemengelei gemaakt? Op ons erf ziet het gras er vrolijk geel en roze (van de pinksterbloemen) uit! Voor mij een teken dat ik mijn voorraadje paardenbloemengelei weer kan aanvullen. Paardenbloemengelei is een gelei met een heerlijke bloemige smaak die ik goed vind combineren met extra belegen of oude kaas. Maar ook bij blauwschimmelkazen, kip en varkensvlees doet deze gelei het goed. Of bestrijk een zuurdesemboterham met boter en deze gelei, zo lekker! Pluk de paardenbloemen ’s morgens en alleen op plekken waarvan je zeker weet dat het land niet bespoten is met insecticiden of roundup. Vanzelfsprekend laat je ook de paardenbloemen langs de wegkant staan. Maar in tuinen en weilanden waar niet gespoten wordt kun je naar hartenlust plukken. Voor 4 potten Bereidingstijd: ± 2 uur
Lees meerMojito van vlierbloesemsiroop uit het LEAFS kookboek
Carola: “Dit is een alcoholvrije cocktail die er prachtig uitziet en zo lekker is dat je ervan blijft drinken. Ik serveer de cocktail graag voorafgaand aan een kookles en dat is altijd een succes. Mooi in een glazen schenkkan of een leuke fles.” Klik voor mijn recensie over het LEAFS kookboek
Lees meerGebakken zalm met dragonsaus en lentegroenten
Groene asperges als lentebode, aangevuld met courgetteballetjes. Zalm met een fris sausje met dragon. Dit kan natuurlijk ook met dille of bieslook. De rest van de courgette kan gebruikt worden voor courgettesoep, –saus of door de pasta. Groene asperges worden vaak niet geschild, maar ik schil de onderste helft met een dunschiller.
Lees meerGeroosterde bloemkool ‘steak’
Bloemkool is helemaal hip. Vorig jaar was de boerenkool helemaal je van het. Dit jaar is dat bloemkool. Iedereen is klaar met de (te lang) gekookte bloemkool. Waarom niet de bloemkool fijnmalen in de keukenmachine tot couscous. Of met tempura beslag frituren. Of roosjes roosteren in de oven en serveren met salsa verde. Of deze plakken bloemkool om toveren tot bloemkool ‘steaks’ groente met een heerlijke bite voor de vegetariers onder ons. Of voor wie een keertje minder vlees zou willen eten.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer