Marmelade

Door Annelene van Eijndhoven  , , ,   

januari 2, 2017

Een goed begin van het nieuwe jaar: het aanvullen van de voorraad.  Jarenlang maakte ik marmelade voor een Bed & Breakfast bij Maastricht en de Engelse eigenaar daarvan, maar die zijn verhuisd. De bittere Sevilla-sinaasappel waar Marmelade van gemaakt wordt is slechts enkele weken tot 2 maanden in ons land te koop. Italië is de grootste producent en die verkoopt bijna alles aan Engeland. Ik kocht ze net na kerst in een natuurvoedingswinkel (Estafette).

Marmelade is lekker op geroosterd brood, met kaas, bij of in gebak: cake, scones, pannenkoekjes, in desserts  of door jus bij kip of varkensvlees.

Voorbereidingstijd: ca. 2 uur

Bereidingstijd: ca. 3 uur

 

  • Voorbereiding: 2 uur
  • Bereidingstijd: 3 uur

Ingrediënten

Voor 8 potten:

2 kilo bittere sinaasappels

2 (biologische) citroenen

1 limoen

1 kilo geleisuiker Speciaal (2 pakjes)

8-9 jampotten

Bereidingswijze

1De dag van aankoop boen ik de sinaasappels onder koud stromend water en doe ze in 1 of 2 pannen met ca. 3 liter water totaal. Kook de sinaasappels met een deksel op de pan ca. 2 uur tot de schil zacht is. Afkoelen.

2De volgende dag trek ik een ochtend of middag uit voor de verdere bereiding. De potten en deksels gaan in de afwasmachine zodat ze goed schoon en warm zijn. De sinaasappels gaan uit de pan, bewaar het kookvocht. Snijd elke sinaasappel doormidden (het kroontje zit aan de zijkant). Schep met een lepel zoveel mogelijk vruchtvlees en pitten uit de helften en doe dit in een pan. Schraap zoveel mogelijk vruchtvlees van de schil af. Doe wel voorzichtig zodat de schillen heel blijven. Snijd elke halve schil doormidden, leg de helften op elkaar. Snijd met een scherp mes in lange smalle repen en vervolgens in kleine dunne reepjes. Doe dit met alle schillen en bewaar de reepjes in een kom.

3Breng uitgeschept vruchtvlees en pitten met een scheut (3 – 4 dl ) kookvocht aan de kook en laat zachtjes 10 – 15 minuten koken. Doe deze massa (in porties) in een zeef boven een kom en wrijf zoveel mogelijk vruchtvlees door de zeef. Gooi de vezelige rest met de pitten weg.

4Vul de gezeefde massa aan met de sinaasappelreepjes en het sap van 2 citroenen en 1 limoen. U heeft 2,5 kilo nodig. Vul eventueel aan met bewaard kookvocht.

5Breng het marmelademengsel met de geleisuiker Speciaal al roerend aan de kook. Laat al borrelend ca. 5 minuten koken of tot je ziet dat het mengsel dik genoeg is.

6Zet potten en deksels klaar op een schone theedoek. Schep de marmelade met een soepopscheplepel in een litermaat en vul de potten tot net onder de rand. Sluit de potten goed af en zet ze 5 minuten ondersteboven. Draai om en laat verder afkoelen.

Tip: Voeg een scheutje whisky toe, sinaasappellikeur of oranjebloesemwater of trek wat takjes tijm mee.

00:00

6 Reacties

fleur@bureausintnicolaas.nl'

Annelène van Eijndhoven

januari 20, 2020

Beste Claire,

Leuk dat je marmelade hebt gemaakt. Mijn kookvriendinnen en ik maken het elk jaar volgens dit recept. Wij hoeven echter geen pectine toe te voegen. Gebruik je geleisuiker speciaal? Elk recept uit de keuken van8 kun je printen.
Naast het hartje staat het printteken.
Je kunt ook de helft van het recept maken als je 2 kilo sinaasappels teveel vind.
Bitter wordt de marmelade alleen als je het wit onder de schil niet verwijderd.
Geniet van je marmelade.

Culinaire groet,

Annelène van Eijndhoven

Marjolène

januari 18, 2020

Een beetje bewerkelijk,maar mooi resultaat. Deze marmelade gemaakt van bloedsinasappels “Jam with a bite” leuk in de pot en mooi op je toast.

Claire

januari 14, 2020

Heerlijk een werkelijke delicatesse,….. ik had veel moeite om het goed geleiachtig te maken maar,… de tweede keer is het gelukt veel pectine toegevoegd. Jammer alleen is dat ik het recept op geen enkele manier kan uitprinten, voor in mijn fysieke kookboek.

marijke linn

februari 4, 2019

De marmelade is echt véél te bitter, hoe krijg ik dat iets minder zó bitter????? Hoop op HULP/////

Jacqueline

januari 22, 2019

Heerlijk om te lezen, maar het is teveel om voor mezelf te maken 😋

Floor Moulijn-de Lange

januari 5, 2017

Jammie.! Een hele klus., maar een heerlijk resultaat! Tip: de rasp van citroen en limoen voeg ik ook toe!

All fields and a star-rating are required to submit a review.