Blog

Sinaasappeltjes van oranje

Als de skipistes er groen bij liggen, waar kun je dan op vakantie gaan in de winter? Mijn tip: ga wandelen in Sevilla. De prachtige straten en pleinen zijn in die tijd omzoomd met boompjes die volhangen met oranje sinaasappelen. Bittere (ook wel genoemd: zure) sinaasappelen wel te verstaan, niet de zoete die we in

Blog

Sinaasappeltjes van oranje

Als de skipistes er groen bij liggen, waar kun je dan op vakantie gaan in de winter? Mijn tip: ga wandelen in Sevilla. De prachtige straten en pleinen zijn in die tijd omzoomd met boompjes die volhangen met oranje sinaasappelen. Bittere (ook wel genoemd: zure) sinaasappelen wel te verstaan, niet de zoete die we in

Sinaasappeltjes van oranje

Als de skipistes er groen bij liggen, waar kun je dan op vakantie gaan in de winter? Mijn tip: ga wandelen in Sevilla. De prachtige straten en pleinen zijn in die tijd omzoomd met boompjes die volhangen met oranje sinaasappelen. Bittere (ook wel genoemd: zure) sinaasappelen wel te verstaan, niet de zoete die we in de zomer eten.

De bittere sinaasappel valt niet uit de hand te eten. Toch wordt ie tussen november en januari volop geoogst en in scheepsladingen verkocht aan vooral Britse kooplieden. Die bezorgen ze bij de honderdduizenden Britse huishoudens die, vaak rond de jaarwisseling, hun jaarvoorraad van zelfgemaakte marmelade op peil brengen. Ja, marmelade maak je van bittere sinaasappels. Ze zijn nu ook te koop in Nederland. Op de markt, bij biologische winkels of vraag naar sinaasappels voor marmelade bij de groentewinkel. Grijp je kans en maak sinaasappelmarmelade. Het recept staat op onze site.

De boompjes van bittere en van zoete sinaasappels lijken sterk op elkaar. Het duidelijkste verschil is te zien in de steelaanzet van het blad, waar de bittere soort met een vlindertje is getooid. Vogels kennen het verschil tussen bitter en zoet ook. Als de sinaasappelen in de parken en op de pleinen in Sevilla niet overwegend bitter waren geweest, had de grond er vol gelegen met geblutste vruchten, kapot gehakt door vliegende rovers als halsbandparkieten.

Geniet ervan.

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *